Tachovský soud uzavřel rozsáhlý případ gangu kuplířů

Plzeň/Tachov - Tachovský soud po čtyřech letech uzavřel případ dvacetičlenného gangu kuplířů, v jehož čele stál bývalý vojenský prokurátor Igor Brdlík. Dvacet mužů a žen bylo souzeno v souvislosti s provozováním tří nočních klubů na Tachovsku. Nejvyšší trest 6,5 roku nepodmíněně dostal Brdlík jako hlava skupiny, navíc musí zaplatit čtyři miliony korun. Potrestáni byli i ostatní, mezi nimi i Daniel Thonat obviněný v kauze údajně zmanipulovaných konkurzů kolem soudce Jiřího Berky. Všem hrozily tresty od dvou do deseti let vězení.

Podle obžaloby skupina provozovala v letech 2002 až 2005 tři noční kluby v Rozvadově a Svaté Kateřině na Tachovsku. Během tří let si měli přijít na bezmála tři miliony eur, tehdy kolem 90 milionů korun. V nočních klubech pracovaly prostitutky z Česka, Ukrajiny a Polska.

Hlavou skupiny byl podle soudu Brdlík, Thonat podle žalobce pro celou skupinu zařizoval právní servis a za to dostal tříletý podmíněný trest s odkladem na pět let. Kromě kuplířství se obžalovaní zpovídali i ze zločinného spolčení a vydírání. S trestem čtyři roky odešel od soudu také Petr Kupr, jenž podle soudu provozoval dva podniky, přišel si tím na dva miliony korun a byl spojovacím článkem mezi provozem a Brdlíkem.

Obhájce Brdlíka tvrdí, že jeho klient byl odsouzen na základě nelegálně získaných důkazů. „Nebyly splněny zákonné podmínky, to se týká výslechů, a dále některé důkazy byly získány tak, že policie vyvíjela na svědky nebo spoluobžalované nátlak,“ uvedl. Za svého klienta se na místě odvolal. Odvolali se i někteří další odsouzení, státní zástupce si ponechal lhůtu.   

Velká část obžalovaných byla zadržena a vzata do vazby v polovině března 2005. Jedním z aktérů procesu je i někdejší severočeský policista Ladislav Baumruk, jenž prý pro skupinu zajišťoval ochranu objektů. Případ měl skončit už koncem roku 2008, ale musel být projednán znovu, protože nebyl prodloužen mandát jednomu z přísedících.