Pitrovými obchody v Setuze se začal zabývat soud

Praha - Čtením obžaloby a výslechem obviněného Michala Zouhara dnes pražský Městský soud otevřel další kauzu uprchlého podnikatele Tomáše Pitra. Jde v ní o podezřelé obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny z roku 2000. Pitr se Zouharem podle obžaloby vyvedli akcie obou firem ze společnosti Agrocredit, které tím způsobili škodu přesahující 700 milionů korun. Za porušování povinnosti při správě cizího majetku oběma hrozí až osm let vězení. Ústavní soud (ÚS) rovněž odmítl stížnost Tomáše Pitra na pětiletý trest vězení za daňové delikty z roku 1994. Soudci rozhodli počátkem července bez veřejného jednání.

Společnost Agrocredit se dnes k řízení s nárokem na náhradu škody nepřipojila. Podle předsedkyně prvoinstančního senátu Evy Brázdilové pouze soudu vzkázala, že se poškozenou necítí. Zouhar obžalobu odmítl. „Já se necítím vinen vůbec ničím, co je mi kladeno za vinu,“ řekl soudu s tím, že okolnosti obchodů byly složité a obvinění je vytržené z kontextu.

Oba muži podle obžaloby uzavřeli koncem června 2000 smlouvy o prodeji akcií Setuzy a Milo Surováren z majetku společnosti Agrocredit firmě Invest Oil Bohemia (IOB) celkem za 750 milionů korun (402 549 akcií Setuzy za 120 milionů korun, 589 akcií Mila za 630 milionů korun). Smlouvy za kupující společnost podepsal podle spisu Zouhar, který byl v představenstvu IOB, a za prodávající firmu předseda představenstva Agrocreditu Pitr.

IOB měla peníze uhradit do 60 dnů, to se ale podle obžaloby nestalo. Následně bylo ke smlouvám podle spisu vydáno několik dodatků, kterými se podle žalobců odsouval termín splatnosti, postupně až na konec roku 2000.

Státní zástupkyně: Majetek byl vyveden bez reálné protihodnoty 

Dva měsíce po převodu cenných papírů, 29. srpna, byl Zouhar podle spisu zvolen jediným členem představenstva Českomoravské finanční a leasingové (ČMFL), která Agrocredit vlastnila. O den později pak byla podle obžaloby uzavřena dohoda, podle níž měly akcie ČMFL sloužit jako záruka v případě, že by IOB Agrocreditu za cenné papíry Setuzy a Milo Surováren nezaplatila.

Agrocredit nakonec od IOB podle spisu obdržel místo tři čtvrtě miliardy korun akcie ČMFL, které měly v té době podle žalobkyně tržní hodnotu maximálně 1,2 milionu korun. „Ze strany obviněných došlo k záměrnému a cíleně vedenému vyvedení hodnotného majetku společnosti Agrocredit do společnosti IOB prakticky bez jakékoliv reálné protihodnoty,“ uvedla dnes při čtení obžaloby státní zástupkyně Ivana Komárková. Oba muži tak podle ní způsobili Agrocreditu, a tedy i její mateřské firmě ČMFL, škodu přesahující 704 milionů korun.

Případ se k soudu dostal až po devíti letech, policie a státní zastupitelství se nejdřív přely o to, jak trestný čin kvalifikovat, později řešily, zda není kauza promlčená. Řízení proti Pitrovi vede soud jako proti uprchlému. Tomáš Pitr se totiž pravděpodobně skrývá ve Švýcarsku. Podle některých médií se ale před několika měsíci objevil v České republice.


Pitrovi pomohl k Setuze zavražděný Mrázek

První velké peníze vydělal Tomáš Pitr už na začátku devadesátých let. Tehdy nakupoval v tuzexu levný rum a nezdaněný ho s velkým ziskem prodával státním i soukromým velkoobchodům. Podle týdeníku Respekt si tak přišel na stovky milionů korun.
 
Vrchol Pitrovy kariéry ale přichází v okamžiku, kdy potkává Františka Mrázka, který mu pomáhá k firmě, která se v budoucnu stane jeho nejcennějším majetkem. Tou firmou je Setuza - po smrti Mrázka ale Pitr ve firmě ztrácí vliv. Jediný zločin, za který byl kdy odsouzen, a to v roce 2006, jsou daňové úniky zhruba za 50 milionů korun. Krátce po tom zmizel z dohledu českých policistů. Je proto na něj vydán český, evropský i mezinárodní zatykač. Pitr ve svých 38 letech ovládá desítky firem v hodnotě miliard korun, jde například o balírny Marila nebo konzervárny Seliko.