Kanada obnovila víza pro Čechy, Kohout žádá reakci všech států EU

Ottawa/Praha - Kanada po dlouhých dnech vzájemného vyjednávání nakonec nedala na naléhání českých představitelů a od úterý 6:00 obnovila vízovou povinnost pro všechny příchozí občany České republiky. Na svých stránkách o tom informovalo kanadské ministerstvo pro imigraci. Ministr zahraničí Jan Kohout pro ČT informaci potvrdil a považuje jednání kanadské strany za naprosto bezprecedentní. "Takovéto věci se posílají oficiální písemnou nótou. Bylo mi to sděleno velvyslancem před několika hodinami ústně. Takto se mezi partnerskými zeměmi nejedná," uvedl Kohout v pořadu Události, komentáře. Ráno jednala o dalším postupu na svém mimořádném zasedání vláda, nyní následuje tisková konference, kterou vysílá ČT24 živě.

Premiér Jan Fischer už oznámil, že reakce jeho vlády na krok Ottawy bude „přiměřená a patřičně sebevědomá“. Kabinet chce také žádat Evropskou unii, aby na základě takzvané klauzule solidarity zavedla Kanadě víza jako celek.

Přechodná lhůta běží jenom 48 hodin

Prvních 48 hodin mohou Češi žádat o vstup do země při příjezdu do Kanady a na letišti jim poté vízum bude vydáno. Lidé, kteří do Kanady poletí po dvoudenní lhůtě, již musí víza předložit. „V tom případě člověk bohužel musí do Vídně,“ dodal ministr zahraničí. Žádat o víza totiž bude potřeba na kanadském zastupitelském úřadu ve Vídni. „My jsme se skutečně snažili tu dobu prodloužit, aby lidé, kteří již mají zakoupeny letenky, mohli stihnout získat potřebná víza,“ doplnil ministr.

Kohout přiznal, že na dnešním mimořádném zasedání vlády předloží návrh, se kterým se bude chtít obrátit na státy Evropské unie. Všem členům EU navrhne reakci podle klauzule solidarity, tedy apel na zavedení víz pro Kanadu od všech států sedmadvacítky. „Buď budou víza zavedena celou Evropskou unií, anebo nebude platit klauzule solidarity, potom my máme plné právo zavést víza Kanadě,“ pohrozil. Kohout také naznačil, že se ČR v případě adekvátní reakce obrátí na Evropský soudní dvůr. Od potvrzení informace začíná fungovat informační centrum ministerstva zahraničních věcí. Více informací zde.

Jan Kohout:


„Neříká se mi to lehce jako ministru zahraničí, ale Kanada skutečně od 6:00 ráno SEČ znovu zavádí víza. Je to nepříznivá a nemilá situace z toho důvodu, že takto se mezi partnerskými zeměmi nejedná. Oficiální diplomatická nóta prozatím nepřišla. Informace nám byla sdělena pouze verbálně, nikoliv písemně. To považuji za bezprecedentní krok. Důvodem obnovení víz je ze strany Kanady skutečně fakt, že nárůst uchazečů překročil daná 2 procenta, a také lákavě nastavený azylový systém Kanady.“

Předseda vlády Jan Fischer včera odpoledne zdůraznil, že on osobně i ministr zahraničí věnovali otázce víz maximální pozornost. „Využili jsme všechny kanály, vyvinuli jsme veškeré úsilí, abychom tento krok odvrátili, pozdrželi,“ poznamenal Fischer. Jednal například s kanadským premiérem Stephenem Harperem i tamním ministrem pro migraci Jasonem Kenneym. „Máme připravenou adekvátní reakci, která je hodná úrovně vlády svébytné, dostatečně sebevědomé a demokratické země,“ naznačil při včerejší tiskové konferenci.

Kanada podle ministra zahraničí zavádí víza kvůli zvyšujícímu se počtu žadatelů o azyl z ČR. „Nevzala v potaz všechny možné nabídky a trendy, které v poslední době nastaly,“ podotkl Kohout. Důvody zvyšujícího se počtu žadatelů o azyl jsou primárně na kanadské straně a tkví v „příliš štědrém“  azylovém systému, řekl ministr.

Potvrdil také, že spolu s ministrem vnitra Martinem Pecinou se na přelomu srpna a září vydá do Kanady k vyjednávání o přehodnocení vízové povinnosti. Součástí vyjednávání by mohl být také návrh systému elektronické registrace ESTA, který funguje při cestě do USA.