Vězeňská služba: Péče o bývalou prokurátorku je dostatečná

Praha - Věznice ve Světlé nad Sázavou poskytuje podle vězeňské služby bývalé dělnické prokurátorce Ludmile Brožové-Polednové veškerou péči, kterou podle znalců potřebuje k výkonu svého šestiletého trestu za účast na justiční vraždě Milady Horákové. Potvrdila to dnes mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová. Zdravotní odbor přezkoumal podmínky ve věznici na základě žádosti prokurátorčina advokáta Vladimíra Kováře.

Sedmaosmdesátiletá Brožová-Polednová požádala prostřednictvím právníka na počátku června o přerušení trestu s tím, že nemá ve vězení zajištěnou dostatečnou péči o nemocné. Advokát zároveň zažádal pražský městský soud, aby nechal podmínky v káznici přezkoumat.

„Zdravotní odbor neshledal ve věznici žádná pochybení,“ uvedla Prunerová. Brožová-Polednová si podle ní stěžovala, že jí vězeňská služba nezajistila vyšetření, která jsou podle znalců potřeba. Bývalá prokurátorka však prý některá vyšetření odmítla a s vězeňskou službou nespolupracovala. „Posudek odešleme městskému soudu, který nás o něj požádal,“ dodala Prunerová.

O přerušení trestu bývalé prokurátorky bude podle soudce Petra Brauna, který má případ Brožové-Polednové na starosti, rozhodovat Krajský soud v Hradci Králové. Již dříve oznámil svůj záměr odeslat k této instanci posudek vězeňské služby, aby sloužil při rozhodování soudu o prokurátorčině žádosti.

Z dokumentární série Proces H
Zdroj: ČT