Přívalové deště způsobily problémy na severu Čech

Liberec, Děčín - Těžké přívalové deště naplno zasáhly oblast Semilska a Děčínska. Na Kamenici a Ploučnici byl vyhlášen nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Ploučnice navíc ve večerních hodinách stále stoupala. Nový Oldřichov na Českolipsku zasáhla po poledni silná bouřka s přívalovými dešti, během které místní potok během hodiny zatopil polovinu vesnice. Hasiči tam ze zaplavených domů museli evakuovat dvě rodiny s malými dětmi. "Máme roztrhanou silnici, stržené mosty, zničené přípojky," popsala katastrofu starostka Marcela Novotná. Škody podle ní půjdou určitě do milionů korun. Hladina Kamenice stoupla během hodiny téměř o 2 metry. Kvůli rozvodněné Ploučnici hasiči zaznamenali na 150 volání o pomoc. V Horních Habarticích musel s evakuací pěti dětí ze zahrady pomáhat vrtulník.

Podle velitele hasičů Miroslava Jonáše byl na oldřichovském potoku vybudován protipovodňový val, který měl zamezit stoleté vodě, odpolední povodeň prý však byla „snad dvousetletá“. Tamní silnice byla po zhruba hodinové průtrži silně poničená. Hasiči se snažili čistit zanesené koryto a odčerpávají vodu ze zatopených sklepů. Přívalové deště zasáhly i Děčín, hasiči v celém regionu zaznamenali na 60 případů zatopených sklepů. Uzavřeny jsou kvůli povodni i některé silnice, informoval operační důstojník ústeckých krajských hasičů. Přívalové deště zasáhly i oblast kolem Mělníka, Mladé Boleslavi, Liberce a Ústí nad Labem.

Druhý stupeň hlásila během dne Oslava

Povodně udeřily na severu, ostatní oblasti uklízí (zdroj: ČT24)

Druhý stupeň povodňové aktivity znamenající pohotovost platil v sobotu na území Vysočiny na jediném místě - na řece Oslavě pod přehradou Mostiště na Žďársku. Přítok do nádrže stále klesá, pohybuje se kolem šesti kubických metrů za vteřinu, vodohospodáři však z přehrady odpouštějí přibližně 20 kubických metrů kvůli preventivnímu uvolnění prostor v nádrži. Informaci odpoledne uvedla dispečerka Povodí Moravy Jana Pagáčová.

První stupeň a pozvolný pokles hladiny na Vltavě, Labi i Lužnici

První povodňový stupeň během dne platil na dolním toku Vltavy, na Labi pod soutokem s Vltavou, dolním toku Dyje, na toku Lužnice, na Jihlavě v Ivančicích a Blanici v Heřmani. 

Na Novojičínsku, Vysočině i jihu Čech probíhají naplno úklidové práce 

Ve Strunkovicích nad Blanicí se lidé do většiny ze 40 zaplavených domů již vrátili. Doufají, že tak činí naposledy. Na místních zahradách schne nábytek, koberce visí na plotech. Na strunkovických cestách zůstávají hromady kamení a větví. Místním pomáhají desítky dobrovolníků, kteří přijeli ze Soběslavi i Českých Budějovic. Místní starosta Karel Matějka přemýšlí optimisticky a soudí, že do měsíce bude ve vesnici vše v normálu. V terénu se pohybují také psychologové, o jejichž služby projevilo zájem 90 rodin.

Na Vysočině byly po čtvrtečních přívalových lijácích nejpostiženějšími obcemi Bohdalov, Křižanov, Ostrov nad Oslavou a Bory. O víkendu už se tu život vrátil takřka do normálu. „Uklízíme, co jiného. Nikoho jsme ani nekontaktovali, pouze jsme zavolali pojišťováky,“ vysvětlil Pavel Urban z Bohdalova. Starosta obce Květoslav Šafránek doplnil: „Proti tomu, co se děje na Moravě nebo v Jižních Čechách, to tady byl jenom slabý odvar.“

Hasiči v kraji během včerejší noci vyprošťovali auto zapadlé v blátě ve Strakonicích, dobrovolní hasiči v Hracholuskách na Prachaticku čerpali vodu z jednoho zatopeného objektu. Také v Šenově na Novojičínsku týden po kulminaci rozvodněné Odry probíhají úklidové a likvidační práce.

„Podle odhadů bude likvidování následků po povodních trvat několik měsíců. Vojáci nyní pomáhají především s nejnáročnějšími pracemi - opravují mosty, čistí koryta řek, snaží se najít padlá zvířata, aby se nerozšířily nemoci. Lidem pomáhají čistit zahrady a domy od naplavenin i nánosů bahna. Likvidují spadlé ploty i domy se silně narušenou statikou,“ informovala ze Šenova u Nového Jičína zpravodajka ČT Kristina Staškivová.