Squatteři se zabydlí v centru Prahy, Řápkovou tím Kocáb pobouřil

Praha - Squatteři vystěhovaní ze squatu Milada budou bydlet v centru Prahy poblíž náměstí Republiky. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr pro menšiny Michael Kocáb. Squatteři budou mít k dispozici tři byty za symbolický nájem jednu korunu. Budou si ale muset platit vodu, elektřinu a plyn. Chomutovskou primátorku Ivanu Řápkovou, která je známá zavedením exekucí sociálních dávek vůči neplatičům, Kocábova podpora squatterům rozhořčila. Severočeská primátorka proto vyzvala ke zrušení jeho rezortu.

Majitel domu se jmenuje Petr Svinka a prostory squatterům nabízí ode dneška na dobu neurčitou. „Ze strany squatterů je tady záruka, že se budou chovat slušně,“ uvedl majitel domu, při předávání klíčů zástupcům squatterů. Svinka ale v domě plánuje rozsáhlou rekonstrukci, takže squatteři tam budou moci bydlet až do zahájení této kompletní opravy. Ta by podle Kocába mohla začít za půl roku, rok nebo dva.

V domě je údajně kolem 15 bytů a většina z nich je volná. Squatteři budou moci využívat i sklepní prostory, ve kterých budou moci pořádat kulturní akce.

Chomutovská primátorka Ivana Řápková:

„Stejně jako v Chomutově, tak i v Praze se ministr postavil za lidi, kteří pravidelně porušují zákon a obtěžují okolí. Bude-li neustále podněcovat v lidech smýšlení, že každý, kdo porušuje zákony a soužití, se dočká ministerské podpory, pak je tento úřad zbytečný a škodlivý.“

Michael Kocáb:

„Byl jsem zde vyzván o pomoc, která mi v mé agendě nezabrala téměř žádný čas.“

Chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS) vyzvala ke zrušení ministerstva pro menšiny a lidská práva, které vede Michael Kocáb. Pobouřila ji právě ministrova podpora squatterů, která podle ní byla projevem nekompetentnosti. Kocábova inciativa v jejích očích soustavně škodí svými činy slušným občanům. K situaci kolem vily Milada bylo ministrem už vše řečeno, reagovala Kocábova mluvčí Lejla Abbasová.

Mluvčí Prahy 1 Alexandr Koráb:

„Je to v objektu soukromého vlastníka, je tedy čistě jeho soukromá záležitost, koho si tam nastěhuje. Nicméně bude v této lokalitě zvýšená kontrola právě kvůli možnému narušení veřejného pořádku.“

Chomutovská primátorka Ivana Řápková
Zdroj: ČT24