Několik stovek poutníků vyrazilo na tradiční pouť do Velehradu

Zlín - Poutníci z celé země dnes vyrazili ze Svatého Hostýna na Kroměřížsku na tradiční cyrilometodějskou pouť. Do Velehradu jich po svých pochoduje několik stovek. Obě mariánská poutní místa od sebe dělí 60 kilometrů, v cestě navíc poutníkům stojí Hostýnské a Vizovické vrchy. Proto se také v hostýnské bazilice sešli netradičně ve sportovním a v pohorách.

Cíl poutníků je jasný už podle cyrilometodějského křížku - každý, i ten nejmenší, si ho nese sebou. „Určitě člověk musí něco na pouti obětovat. A právě proto, že to může za co obětovat, tak proto tady všichni jsme,“ vysvětluje Tomáš Zapletal během pochodu. Podle Ludmily Loucké je důležité, aby si každý při pochodu uvědomil, odkud kam člověk kráčí.  

První etapa skončí pozdě večer v poutním domě ve Zlíně, druhá v pátek v Napajedlech a třetí už na Velehradě, tam by měli poutníci dorazit v sobotu kolem 15. hodiny. Připojí se tak k dalším desetitisícům věřících, kteří si každoročně připomínají odkaz věrozvěstů Cyrila a Metoděje, kteří na Moravu přišli šířit křesťanství.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)


V sobotu je na Velehradě připraven bohatý doprovodný program, od ručního přepisování bible, přes odbornou konferenci až po slavnostní koncert Večer lidí dobré vůle, na kterém vystoupí například Hradišťan Jiřího Pavlici, Marie Rottrová nebo polská skupina New Life'm. Koncert budou živě přenášet kamery České televize.

Cyrilometodějská pouť
Zdroj: ČT24