V Česku je už 15 případů prasečí chřipky

Praha - V Česku je k dnešku 15 případů onemocnění takzvanou prasečí chřipkou. Ke dvěma případům z Moravskoslezského kraje přibyly další tři. Třináct infikovaných lidí se vrátilo ze Spojených států, dva pocítili obtíže po příletu z Japonska. Žádný z nich dosud neprodělal těžký průběh onemocnění.

Jedenáctým a dvanáctým případem jsou partneři, mladá žena a mladý muž, kteří se v pondělí vrátili do Česka z USA. U muže se první příznaky projevily již před odletem z USA, u ženy během letu do ČR. Společně navštívili ambulanci infekční kliniky Fakultní nemocnice Ostrava. Vzhledem k relativně mírnému průběhu onemocnění jsou v domácí izolaci, byla jim nasazena antivirotika.

Třináctým případem je mladá žena, která se vrátila do Česka z USA ve středu. První příznaky onemocnění se u ní objevily ještě za pobytu ve Spojených státech tuto neděli. Lékařskou pomoc vyhledala při příletu na letišti v Ruzyni a odtud byla odeslána na infekční kliniku Fakultní nemocnice Bulovka. Byla ponechána v domácí izolaci bez léčby antivirotiky.

Čtrnáctým případem je mladý muž, který se do Česka vrátil z Japonska v pondělí. První příznaky pozoroval již v letadle. Vzhledem k tomu, že byl i v kontaktu s desátým případem, odeslala ho pražská hygienická stanice v úterý na infekční kliniku Fakultní nemocnice Bulovka. Zůstává v domácí izolaci bez léčby antivirotiky.

Patnáctým případem je žena, která po příletu z USA do Prahy v pátek 26. června byla ubytována v hotelu. První lehké příznaky se u ní objevily již v den příletu do Česka. V neděli se pro zhoršení zdravotního stavu dostavila na infekční kliniku Fakultní nemocnice Bulovka. Antivirotika neužívá. Kvůli rýmě bude propuštěna 5. července, den na to z Česka odlétá.

Vydáno pod