Případ Vaškůje odročil soud na srpen

Přerov - Na polovinu srpna odročil přerovský okresní soud jednání v případu zlínského podnikatele Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka. Ti se podle obžaloby pokusili v únoru roku 2007 ovlivnit korunní svědkyni Marcelu Urbanovou v údajné korupční aféře bývalého předsedy lidovců Jiřího Čunka. Dnešní projednávání skončilo velmi brzy, protože se Vaškůj k soudu vůbec nedostavil.

Vaškůj k soudu nepřišel, ač byl podle soudce kontaktován všemi možnými způsoby - mailem, faxem, telefonicky a předvolací dopisy byly zaslány na všechny jeho kontaktní adresy. Ani jeho obhájkyně nedokázala říct, kde se její klient nachází. Soudce proto vydal na Vaškůje příkaz k zadržení, protože má podezření, že se záměrně vyhýbá soudnímu jednání. Líčení bude pokračovat 13. srpna.

Vaškůj se Šmiřákem se měli pokusit Urbanovou ovlivnit koncem února 2007. Za to, že stáhne někdejší Čunkova sekretářka výpověď, jí měli nabízet různé výhody. Vaškůj tak chtěl údajně poukázat na nevěrohodnost svědkyně. Urbanová vše ale řekla policii. Právě ona policii informovala o tom, že Čunek ještě jako starosta Vsetína měl převzít v roce 2002 půlmilionový úplatek. Policie ale Čunkovo trestní stíhání zastavila s tím, že se trestný čin nestal. Sama Urbanová se tak stala z korunní svědkyně hlavní podezřelou.

Telefonát Evy Knajblové (zdroj: ČT24)