Voda znovu hrozila na Novojičínsku, 15 lidí muselo být evakuováno

Praha - Na Novojičínsku opět zahrozily povodně. Přívalové deště nebezpečně zvýšily hladinu Husího potoka, který protéká Fulnekem. Hladina vystoupala až na třetí stupeň, kulminovala zhruba kolem 17. hodiny. Voda ale zaplavila jen sklepy, zahrady a silnice, obytné domy přímo ohroženy nebyly. Ve městě zasedala povodňová komise, voda už s přibývajícími hodinami opadá. Jedenáct dětí a tři dospělí museli být kvůli povodni evakuováni z dětského tábora poblíž Fulneku. Děti přečkají noc v místní sokolovně a zítra by se mohly vrátit zpět do tábora, pokud bouřky opět nezvednou hladiny řek. Evakuována musela být i jedna žena v Hladkých Životicích, ta je teď v péči lékařů.

Při odpolední bouřce v Třinci zasáhl blesk patnáctiletou dívku, která utrpěla popáleniny prvního stupně na rukou a nohou. Kolemjdoucí žena ji našla poblíž stromu, na kterém zůstaly stopy po úderu blesku. Záchranáři převezli dívku do třinecké nemocnice, její stav je stabilizovaný.

Na Vysočině zaplavila voda po prudké bouři sklepy rodinných domů v Ostrově nad Oslavou a Bohdalově na Žďársku. Přívalové deště páchaly škody také na Třebíčsku, v Křeči na Pelhřimovsku hasiči evakuovali dětský tábor, o 35 dětí se postarali v nedalekých Černovicích. Nejhorší byla situace v Těchobuzi u Pacova, kde museli hasiči evakuovat deset lidí kvůli protržení hráze u jednoho z místních rybníkům. Místo je nepřístupné pro těžkou techniku, voda se proto musí nechat odtéct.

Bouřky řádily na Liberecku a Trutnovsku 

Liberecký kraj a také Trutnovsko postihly kolem poledne bouřka a přívalové deště. Škody napáchaly především na Jilemnicku, u Jablonného v Podještědí a ve Světlé pod Ještědem. V Osečné se vylila Ploučnice a voda natekla zhruba do 40 domů. Včerejší deště způsobily také bleskovou povodeň na Děčínsku. I zde se rozvodnila Ploučnice a také Kamenice. Naopak situace v jižních Čechách se pomalu uklidňuje. I když tady včera také pršelo, déšť způsobil pouze lokální problémy a na hladinu větších řek neměl vliv. Meteorologové ale předpovídají další bouřky a přívalové deště. Riziko záplav hrozí až do pátku.  


Kvůli záplavě musela být uzavřena silnice I/13 spojující Liberec a Děčín. U Jablonného v Podještědí je na této komunikaci malé údolí s čerpací stanicí. Pravě toto místo zaplavila voda, která stekla z okolních polí. Živel zatopil i jedno auto.

Voda natekla hlavně do sklepů domů, garáží, v Jilemnici zaplavila školu. Hasiči kromě toho odstraňovali popadané stromy ze silnic. Obyvatelé regionu byli také chvíli bez proudu. Na Trutnovsku hasiči vyjeli také k dvacítce případů. Řešili hlavně zatopené sklepy. Na Labi se kvůli dešti zvedla hladina, například ve Špindlerově Mlýně se zvedla z ranních 120 centimetrů na 187.

Na Děčínsku v obcích Jánská a Srbská Kamenice byly zasaženy pozemky okolo řeky, silnice a deset až 15 objektů. Nástup povodně byl velmi rychlý. Po přívalovém dešti byl na Kamenici dosažen první stupeň povodňové aktivity krátce po 18:00, o deset minut později už platil třetí stupeň, tedy ohrožení. V 18:50 povodeň kulminovala, přičemž hladina stoupla oproti předchozímu stavu o 188 centimetrů. Zhruba o hodinu později se voda vrátila zpět do koryta a přestaly platit všechny stupně povodňové aktivity. Povodeň svým kulminačním průtokem přesahovala stoletou povodeň. Hasiči na Děčínsku a částečně také na Litoměřicku zasahovali nejméně ve 14 případech, odčerpávali hlavně vodu ze sklepů a řešili ucpanou kanalizaci. 

Jih Čech už klidnější 

V jižních Čechách druhý povodňový stupeň překračuje Černá v Ličově a Vltava v Českém Krumlově. První povodňový stupeň - bdělost - platí na Malši, Lužnici, Blanici, Vltavě, Stropnici, Zlatém potoku a Otavě. Bouřky opět večer zaměstnaly hasiče. Nejvíce práce měli na Českobudějovicku a Strakonicku. Většinou čerpali vodu po silných deštích.

Kvůli přívalovému dešti, který v noci na neděli znovu rozvodnil jihočeské řeky, byly evakuovány stovky lidí na jihu Čech. Do 17. července platí v ohrožených oblastech stav nebezpečí. Škody půjdou podle odhadů do stovek milionů korun, největší napáchala rozvodněná Blanice.

Do terénu vyrazili pracovníci českobudějovické charity a Červeného kříže. Do postižených oblastí na jihu Čech rozvážejí hlavně úklidové prostředky - lopaty, hrábě, kbelíky, dezinfekci, které jim přinesli dobrovolníci. Postiženým pomáhají i psychologové.

V oblastech zasažených povodněmi začne očkování malých dětí proti žloutence příští týden. Vakcínu dostane zhruba 3100 dětí ve věku tří až pěti let. „Zvažovali jsme všechny rizikové skupiny, nakonec jsme se rozhodli pro tří- až pětileté děti. Podle naší předběžné analýzy se nejvíce z nich nachází v jižních Čechách,“ uvedl hlavní hygienik Michael Vít pro rádio Impuls. Dodal také, že očkování se nevyhnou ani dětští obyvatelé Moravskoslezského regionu a Jesenicka na Olomoucku.  

Na Moravě platí první stupeň

První stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, platí na jižní Moravě už jen v Hevlíně na Znojemsku na řece Dyji. Od středečního rána pominula na tomto toku bdělost v obci Podhradí a dále na odtocích z Vranovské a Znojemské přehrady. Do zániku prvního povodňového stupně scházel dnes ráno v Hevlíně pokles hladiny Dyje jen o několik centimetrů.

Průtoky Dyje se na jejím horním toku zvýšily o uplynulém víkendu po silných deštích. Vodohospodáři z preventivních důvodů snížili hladinu Vranovské a Znojemské přehrady, aby nádrže mohly vodu pojmout. Vydatnější srážky ale nepřišly. Zatímco průtoky řek na jižní Moravě zůstávají v normálu, potíže přinesly obyvatelům kraje bouřky s vydatným deštěm. Desítky zaplavených sklepů hlásí Hodonínsko a Brněnsko. Někde voda z dešťů dočasně zaplavila komunikace. Na prvním stupni je také Olšava v Uherském Brodu.

Kvůli hrozícímu zvýšenému výskytu komárů dostanou lidé od kraje v povodněmi postižených oblastech Novojičínska repelenty. Plánuje se i plošná likvidace tohoto hmyzu.

Dobrá zpráva dnes přišla do obce Nová Červená voda na Jesenicku. Kvůli povodni tam zůstalo asi 150 obyvatel na pět dní odříznuto od světa, voda totiž odnesla jediný most, kterým se dá do obce dostat. Vojáci ze 151. ženijního praporu z Bechyně tam proto během dneška postaví alespoň provizorní.  

Povodně 2009

  • 24. 6. intenzivní deště zvedly vodu v Moravskoslezském kraji, pak i v Olomouckém, Jihočeském, Zlínském a Královéhradeckém kraji, celkem 13 okresů, 209 obcí. Nejhůře bylo postiženo Novojičínsko, Jesenicko, Prachaticko a Strakonicko.
  • Vyžádaly si 13 obětí - 9 na Novojičínsku, 2 na Přerovsku, 2 na Jesenicku. 8 se utopilo, 5 zemřelo na zdravotní komplikace a pozdní lékařskou péči.
  • Přes dva tisíce domů bylo poničeno, přes dvacet je nutno zdemolovat.
  • Škody zřejmě přesáhnou 5,6 miliardy korun; poškozeny byly dálnice, silnice, železnice a lesy.
  • Odhad pojišťoven hovoří o 1,5 miliardy korun na vyplacení pojistných škod.
  • Postižení lidé dostanou od MMR příspěvek na obnovu bydlení 150 000 nebo 30 000 korun, mohou využít nízkoúročené půjčky a ze Státního fondu bydlení budou moci lidé čerpat úvěry ve výši 850 000 nebo 150 000 korun podle výše škody.
  • Humanitární organizace už vybraly přes 40 milionů korun.

Nejhorší záplavy postihly Česko v letech 1997, kdy byla zasažena hlavně Morava a východní Čechy, a v roce 2002. Tehdy voda řádila nejvíc v jižních, středních a severních Čechách. Při první velké vodě zemřelo 50 lidí a škody přesáhly 63 miliard korun. O pět let později zemřelo 17 lidí a škody se vyšplhaly na 73 miliard korun.

Aktuální stav na vodních tocích můžete sledovat na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

Vydáno pod