Českem se prohnaly bouřky, hasiči odčerpávali vodu ze sklepů

Praha - Situace v oblastech postižených nedávnými záplavami se uklidňuje a řeky klesají. Největší problém nyní řeší v Bohunicích na Prachaticku, kde hrozí protržení hráze rybníka. Jinde pokračují úklidové práce a sčítání škod. Pojišťovny odhadují, že za povodňové škody vyplatí 1,5 miliardy korun. Ministerstvo pro místní rozvoj nabídlo lidem, kterým záplavy poničily obydlí, příspěvek na nové bydlení nebo jeho opravu. V zaplavených oblastech hrozí infekční choroby, hlavní hygienik Michael Vít proto uvažuje o očkování dětí proti žloutence A. Večer se Českem prohnaly bouřky, které zaměstnaly desítky hasičů.

Bouřka, která se odpoledne přehnala nad jižní Moravou, zaměstnala především na Blanensku a Hodonínsku desítky hasičů. Museli čerpat vodu ze zaplavených sklepů a čistit silnice od nánosů bahna. Nečekané přívaly vod nikoho nezranily a nezpůsobily vyšší škody. Povodňová situace v kraji je klidná.

Asi nejkurióznějším zásahem byl výjezd ke správní budově Punkevních jeskyní
v Moravském krasu. Voda z deště zaplavila přístupovou silnici k ní do výšky
20 centimetrů. V podzemí byl klid. Voda dočasně uvěznila u správní budovy
asi 200 turistů, z větší části Japonců. Po několika minutách ale odtekla do
koryta nedaleké říčky Punkvy. Hasiči pak ze silnice odstranili nánosy.

Na Hodonínsku voda z bahnem zaplavila silnice. Pod vodou do výšky 30 až 50 centimetrů se ocitly komunikace u Javorníku, Nové Lhoty a Louky. V Blatničce nestačilo koryto tamního potoka odvádět vodu. Důsledkem toho je
deset zatopených sklepů. 
   
Bouřky zasáhly i Vysočinu

I dnes vpodvečer se přes Vysočinu přehnaly lokální bouře s prudkým lijákem, někde i s kroupami. Hasiči opět čerpají vodu ze zatopených sklepů a znečištěných studní. Ucpané kanály nestačily pobrat vodu, silnicemi teklo bahno z polí. Rybníky jsou naplněné na maximum, v Telči už přetéká jeho hráz. V Jihlavě spadlá větev zastavila dopravu na železnici. Další případy hlásí lidé ze Žďárska, Třebíčska a Havlíčkobrodska.

Voda vytopila akvapark 

Středočeským krajem se odpoledne přehnala bouře s přívalovým deštěm. Od 16:30 do 20:00 hasiči vyjížděli ke čtyřem desítkám případů. Většinou čerpali vodu ze zatopených sklepů nebo odstraňovali spadlé stromy. Vyjížděli také do akvaparku v Čestlicích u Prahy. Přívalová voda se dostala do administrativní části areálu a hasiči ji odčerpávají. Provoz koupaliště ohrožen není.