Kritika českého předsednictví byla podle Švédska nezasloužená

Praha - Jedna z prvních oficiálních akcí švédského předsednictví proběhla v Praze. Švédská velvyslankyně Catherine von Heidenstamová na tiskové konferenci mimo jiné žehlila úterní vystoupení švédského ministra zahraničí Carla Bildta, podle kterého české předsednictví nebylo dobré. Podle Heidenstamové si Švédsko naopak myslí, že české předsednictví dobré bylo a kritika, která se na něj snesla, byla nezasloužená. V 18:00 začne na ambasádě neformální recepce se zaměřením na klimatické změny a jídlo. Ve stejnou dobu zahájí ve Stockholmu oficiální akci k předání štafety evropského předsednictví.

Mezi švédské priority patří i otevřenější a bezpečnější Evropa, kam patří potírání nelegální imigrace a zároveň posílení imigrace legální. Evropu totiž zároveň trápí velký nedostatek pracovních sil. Podle velvyslankyně hodlá její země ve svém půlročním předsednictví Evropské unii také skloubit snahu o obnovu ekonomického růstu Evropy s bojem proti klimatickým změnám. Stockholm chce podle ní také posílit region okolo Baltského moře. Švédsko propaguje i biopotraviny, novináři dnes například dostali jako dárek bio mrkev a okurku.

Velvyslankyně připomněla i slova švédského premiéra Fredrika Reinfeldta, podle kterého bude potřeba najít v EU způsob, jak se po odeznění krize co nejrychleji vrátit k podmínkám Paktu stability a růstu. Ten určuje, že členské státy EU nesmějí hospodařit se schodkem větším než tři procenta HDP. Toto pravidlo však nyní v unii v podstatě padlo.

Von Heidenstamová také upozornila, že úvod švédského předsednictví zkomplikuje skutečnost, že nebudou plně funkční dvě základní evropské instituce. Evropský parlament zatím nezasedl v nové sestavě, kterou určily červnové eurovolby. Čeká se také obměna Evropské komise: „To samozřejmě zvyšuje zodpovědnost, kterou bude muset mít švédské předsednictví.“ Stockholm je ale podle ní na situaci připraven v duchu hesla svého předsednictví „Přijímáme výzvu“.

Vydáno pod