Šéf NKÚ podal trestní oznámení na poslance a novináře

Praha - Prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu Františku Dohnalovi se nelíbí řeči o nesrovnalostech v hospodaření jeho instituce, kvůli kterým čelí i trestnímu oznámení kvůli porušování povinností při správě cizího majetku, a rozhodl se tvrdě bránit. Prostřednictvím svého advokáta podal ve čtvrtek trestní oznámení na pětici poslanců a některé novináře. Viní je z rozšiřování pomluv a nepravdivých informací. Dohnal o tom exkluzivně informoval v dnešních Otázkách Václava Moravce.

„Jsou to autoři té zprávy, která byla předložena kontrolnímu výboru, a která byla kontrolním výborem Parlamentu ČR projednána na konci května letošního roku. Ta zpráva obsahuje nepravdivé, neúplné údaje, vyložené lži a pod tou zprávou jsou podepsáni tři poslanci - Libor Ježek, Jaroslav Fiala a Václav Snopek,“ uvedl Dohnal. Trestnímu oznámení se nevyhne ani předseda výboru Vladimír Koníček a člen kontrolního výboru Václav Šlajs, který kvůli vzneseným obviněním před nedávnem vyzval Dohnala k rezignaci.

Těchto pět poslanců a novináři, jejichž jména Dohnal neuvedl, podle něj naplnili skutkovou podstatu trestného činu pomluvy. „Já nemám jinou možnost, jestliže ti poslanci o mně opakovaně tvrdí nepravdivá tvrzení, já se musím bránit. A bránit se budu jednak tím trestním oznámením a jednak samozřejmě i záležitostmi, které mají tu občanskoprávní rovinu. Tam se to ještě konzultuje s právníky,“ doplnil šéf NKÚ. Velmi pravděpodobně podá podle svých slov ještě žalobu na ochranu osobnosti a bude požadovat omluvu.

Otázky Václava Moravce s Františkem Dohnalem (zdroj: ČT24)

Poslancům, na které Dohnal podává trestní oznámení, se nezdají způsoby, jakými nakládal s penězi úřadu. Ze státních peněz si měl údajně nechat platit dva byty, tři auta a úřad za jeho vedení údajně vypisoval zakázky tak, aby nemusela vznikat výběrová řízení. Úřad měl také údajně přemrštěné výdaje. Na nedostatky v účetnictví NKÚ upozornilo pověřené kolegium z řad poslanců, jejichž zjištění již došlo ke kontrolnímu výboru sněmovny. 12 členů kolegia již za jejich aktivitu potrestal Dohnal v pátek. Navrhl proti nim kárné řízení.