Ústavní soud dostane stížnost na Lisabon až v srpnu

Praha - Již téměř dva měsíce připravuje skupina senátorů ODS ústavní stížnost na Lisabonskou smlouvu. Původně mělo být jejich podání hotové v těchto dnech, zdržela ho ale nemoc právníka, který žádost o posouzení smlouvy pro senátory připravuje. Ústavní soud by ji tak měl dostat na stůl až v srpnu. Iniciátoři celé akce ale ujišťují: 17 potřebných podpisů máme a s rezervou.

Ústavní soud se Lisabonskou smlouvou zabýval již loni v listopadu. Ústavnímu pořádku neodporuje, zněl tehdy jeho verdikt. Soudci ale neposuzovali evropský dokument jako celek, zabývali se jen šesti vybranými body, kterých se týkala původní stížnost. A právě to chtějí nyní senátoři změnit.

„My si chceme tentokrát více všímat souvislostí, které se týkají mezinárodně-právního režimu schvalování smluv,“ upřesnil senátor Jiří Oberfalzer (ODS). „My samozřejmě uvedeme řadu příkladů, ale velmi důrazně budeme žádat, aby se ústavní soud vyjádřil k celé Lisabonské smlouvě,“ dodal Oberfalzerův stranický kolega senátor Petr Pakosta.

Reportáž Alice Schinabekové (zdroj: ČT24)

Podpisů je dost

Pro podání stížnosti je nezbytné, aby se pod ni podepsalo nejméně 17 senátorů. To podle iniciátorů akce problém nebude. „Je 17 jasných podpisů a máme ještě rezervu 3 až 5 dalších, kteří jsou připraveni svůj podpis připojit, kdyby někdo odpadl,“ ujistil Oberfalzer.

Pod stížnost se podepíší téměř všichni senátoři za Občanskou demokratickou stranu, kteří při hlasování v horní komoře parlamentu pro Lisabon ruku nezvedli. Nepřipojí se jen tři, Vítězslav Jonáš, Miroslav Škaloud a Jiří Liška, kteří považují nové podání za zbytečné. „Ústavní soud loni na podzim už odpověděl na základní otázky, které mu dal Senát právě v souvislosti s Lisabonskou smlouvou, a myslím si, že odpověď nemůže být jiná,“ vysvětlil Liška.

Naopak podporu nové stížnosti slíbil senátor Pavel Eybert, který se při hlasování o smlouvě zdržel. Další dva, Tomáš Julínek a Tomáš Kladívko, se rozhodnou podle toho, jak bude nová stížnost formulována. Připojit se chtějí ale i senátoři, kteří nejsou členy ODS. Podporu nabízejí nezávislé senátorky Liana Janáčková a Jana Juřenčáková.

Svůj podpis chce ke stížnosti připojit i komunista Václav Homolka. „Já určitě podporuji to, abychom si vyjasnili, jestli to je opravdu s naší ústavou v souladu,“ uvedl.

Česko patří k posledním otálejícím

Klíčový evropský dokument již ratifikovala většina zemí unie. Její působnost už zdržují jen čtyři země. Kromě Česka mezi ně patří Německo, Polsko a Irsko, které smlouvu na první pokus v referendu odmítlo. Nově o ní budou Irové rozhodovat v říjnu. Český prezident Václav Klaus se přitom nechal slyšet, že on svůj podpis na smlouvu připojí jako poslední.

Jiří Liška
Zdroj: ČT24