Ostravský soud zakázal lékárně v Havířově hradit poplatky

Havířov - Další lékárna nesmí hradit za pacienty 30korunový poplatek. Krajský soud v Ostravě to zakázal nemocniční lékárně v Havířově. Soud tak vyhověl návrhu šesti lékárníků, kteří si na hrazení poplatků u konkurence stěžovali. V regionu jde po Opavě a Novém Jičíně už o třetí krajskou lékárnu, které soud zakázal poplatky proplácet.

Lékárna se podle předsedy představenstva Grémia majitelů lékáren Marka Hampela musí zdržet nabízení trojstranných dohod, na jejichž základě kraj poplatky za pacienty proplácí. „Musí se rovněž zdržet jakéhokoliv jiného jednání, které povede k úhradě regulačních poplatků za pacienta,“ uvedl Hampel.    

První návrh na předběžné opatření podal v regionu právě Hampel, který je rovněž majitelem soukromé lékárny v Opavě. V jeho případě soud v březnu vydal předběžné opatření, na jehož základě nesměla krajská lékárna Slezské nemocnice v Opavě hradit za pacienty poplatky. Kraj však začal poplatky proplácet jiným způsobem s tím, že na tento typ úhrady poplatků se předběžné opatření nevztahuje.    

Hampel se proto znovu obrátil na soud, který vydal další předběžné opatření, a poplatky tak lékárna od poloviny dubna neproplácí. V květnu pak soud vyhověl návrhu novojičínského lékárníka Stanislava Rovana, poplatky nesmí hradit za pacienty ani lékárna v krajské nemocnici v Novém Jičíně.