Zelení budou řešit, proč Zubová v pátek nevolila prezidenta

Praha - Na úterním zasedání sněmovního klubu a zřejmě i v pondělí na jednání stranického předsednictva budou zelení probírat nepřítomnost své poslankyně Olgy Zubové při páteční volbě prezidenta. Předsedkyně klubu Kateřina Jacques dnes v Otázkách Václava Moravce uvedla, že považuje způsob, jakým ji Zubová v pátek informovala o své nemoci, za neúměrný významu situace. Zároveň ale dodala, že pokud se ukáže, že byl zdravotní stav Zubové skutečně tak vážný, bude pro to mít strana pochopení.

Zubová svou páteční nepřítomností ve Španělském sále Pražského hradu oslabila tábor kandidáta Jana Švejnara, její hlas by však Švejnarovi ke zvolení stejně nepomohl. Předsedkyně republikové rady zelených tvrdí, že se chtěla schůze zúčastnit. Prý jí to však nedovolila zdravotní indispozice spojená s úterní operací, když musela v noci na čtvrtek vyhledat lékařskou pomoc.

O svém stavu informovala Zubová předsedkyni klubu mailem, což Jacques potvrdila, ale s tím, že poslední zprávou ji Zubová ve čtvrtek večer informovala o tom, že přijde. Ráno pak poslala pouze textovou zprávu, ale nezavolala. Podle první místopředsedkyně strany Dany Kuchtové bylo vystoupení Tomáše Bursíka vůči Zubové zbytečně vyhrocené a neadekvátní. „Všichni jsme věděli, že má určité zdravotní komplikace. Omlouvala se už dříve z jednání poslaneckého klubu i ze sněmovny,“ dodala Kuchtová.

Jacques v televizi poslankyni vyčetla, že se s ní dosud nespojila, což podle Zubové není pravda. V sobotu údajně všem členům republikové rady rozeslala omluvný mail.

Bursík se domnívá, že chování Zubové poškodilo Stranu zelených a krutě zasáhlo do jednotného postoje nejmenší vládní strany, která si na Hradě přála Švejnara. „Základní lapsus, který je neomluvitelný, je ta forma a načasování toho oznámení,“ prohlásil hned v pátek předseda zelených. Za chybějící hlas sklidila jeho strana kritiku sociálních demokratů. Přestože v klíčovém hlasování nepřítomnost Zubové neovlivnila Klausovo vítězství, prohloubila spory mezi vedením strany a republikovou radou, která právě Bursíka dlouhodobě kritizuje.

Vydáno pod