Topolánek odmítl odpovědnost za dluhy po mistrovství světa

Praha - Předseda ODS a bývalý premiér Mirek Topolánek dnes v prohlášení pro média jednoznačně odmítl jakoukoliv morální či právní odpovědnost své vlády za finanční propad letošního mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Mistrovství skončilo v dluzích, které se podle dostupných informací pohybují až ve výši okolo 100 milionů korun. Oficiální pohledávky vůči pořadatelskému týmu Kateřiny Neumannové činí asi 43 milionů korun. Liberečtí pořadatelé proto už začátkem měsíce začali vyjednávat s novou vládou o další finanční pomoci.

Topolánek připomněl, že prvotní rozhodnutí o organizaci mistrovství udělala vláda sociálně demokratického premiéra Vladimíra Špidly v roce 2005. Rozhodovala přitom na základě dokumentace, která jen náklady na vybudování nezbytné infrastruktury ocenila ve výši 1,2 miliardy korun. Sama ale vyčlenila v rozpočtu jednotlivých ministerstev jen 569 milionů.

Stínový ministr školství ČSSD Jiří Havel už dříve uvedl, že „jediné, co bylo rozhodnuto za minulé vlády je to, že se (mistrovství) konat bude a o nepřekročitelném rozpočtu někde nad půl miliardou korun.“ Rozpočet o více než miliardu podle něj navýšila Topolánkova vláda. „To je na její triko,“ dodal v březnu. Podle exministra financí a místopředsedy ČSSD Bohuslavy Sobotky klíčovou roli při organizaci mistrovství sehrál Český lyžařský svaz, město Liberec a Liberecký kraj. Role vlády byla okrajová.

Mirek Topolánek:

„Řešili jsme základní dilema, zda bez jakéhokoli efektu promarnit vynaložené či nasmlouvané finanční prostředky v řádu stovek milionů korun, vracet do té doby proplacených téměř 60 milionů korun od Mezinárodní lyžařské federace, dopustit mezinárodní ostudu a poškození dobrého jména země u mezinárodní sportovní veřejnosti, nebo mistrovství umožnit za cenu dalších finančních nákladů.“


Koaliční vláda se nedořešeným financováním šampionátu poprvé zabývala v roce 2007. Finanční problémy samotné organizace mistrovství pak probírala znovu na konci roku 2008, kdy organizátoři upozornili na „fatální výpadek soukromých zdrojů a požádali o pomoc ze státního rozpočtu“. Kabinet si podle Topolánka vyžádal podrobný finanční rozbor a na jeho základě přispěl na šampionát 188 miliony korun. Celkově na pořádání světových pohárů v roce 2008 a pořádání mistrovství světa v roce 2009 plynulo ze státního rozpočtu 258 milionů korun.

Podle NKÚ byly prohospodařeny desítky milionů korun

Topolánek je přesvědčený, že vláda nemohla rozhodnout jinak, než šampionát podpořit: „Pokud skutečně ke ztrátě došlo, jde výhradně a zcela jednoznačně o odpovědnost organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování 2009.“ Lyžařský šampionát v Liberci vyšel daňové poplatníky na více než dvě miliardy korun. Například podle závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu byly při přípravě šampionátu prohospodařeny desítky milionů korun. Kvůli postupu Liberce a Technické univerzity v Liberci při přípravách podal NKÚ trestní oznámení na neznámého pachatele.