ČR má další dva případy prasečí chřipky

Praha - Česko registruje další dva případy takzvané prasečí chřipky, celkový počet se tedy prozatím zastavil na čísle devět. Oznámil to dnes mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Uvedl, že národní referenční laboratoř pro chřipku potvrdila oba nové případy nákazy virem A/H1N1 v úterý večer.

„Osmým případem je mladá žena, která se ve středu 17. června vrátila do Česka z Kanady. V den návratu se u ní projevily první příznaky, zejména únava a pocit tlaku na hrudi. Devátým případem je mladý muž, občan USA, který přicestoval z USA do Česka v neděli 21. června. Po příletu pociťoval výraznou únavu,“ upřesnil mluvčí.

Žena se kvůli obtížím dostavila v neděli na infekční kliniku Fakultní nemocnice Bulovka, kde byla ambulantně ošetřena. Byla jí nařízena domácí izolace a odebrán materiál na virologické vyšetření. „V současné době je žena v dobrém zdravotním stavu a je v domácí izolaci,“ uvedl Sršeň.

Muž přišel na stejnou kliniku s typickými chřipkovými příznaky v pondělí. Byl vyšetřen a byl mu odebrán materiál na virologické vyšetření. „S ohledem na zdravotní stav byl přijat k hospitalizaci, která dosud trvá,“ řekl mluvčí. V současné době je podle Sršně zdravotní stav muže uspokojivý a stabilizovaný. U zhruba 12 lidí, kteří s ním byli v kontaktu, ještě provádějí hygienici epidemiologické šetření.

Podle posledních dostupných údajů WHO překročil počet nakažených na světě už hranici 52 000. Pacienty evidovali zdravotníci ve stovce zemí. Chorobě podlehlo 231 lidí. V Evropě, kde bylo dosud přes 4 200 nakažených, zemřel jeden člověk v Británii. V Česku zatím nikdo na tuto chřipku nezemřel.