ODS založila novou frakci v Evropském parlamentu

Praha - Europoslanci středových a středopravicových stran z celkem osmi členských států Evropské unie dnes oznámili, že společně zakládají novou Evropskou konzervativní a reformní frakci v Evropském parlamentu. Novou frakci tvoří jádro složené z 55 poslanců, což z této konzervativní skupiny v současné době činí pravděpodobně čtvrtou největší frakci v europarlamentu.

Podle ODS jednání i nadále pokračují a je možné, že se k nové politické skupině připojí i další europoslanci či politické strany, a to ještě do prvního zasedání Evropského parlamentu, které se uskuteční 14. července ve Štrasburku.

Všechny uvedené strany se formálně přihlásily k tzv. Pražské deklaraci společných hodnot a politických cílů, která byla letos sjednána na společném březnovém zasedání v Praze. Generálním sekretářem nového politického uskupení byl pracovně ustanoven Ir Frank Barrett, bývalý tajemník frakce Unie pro Evropu národů.

Reportáž Daniela Takáče a Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo tento dlouholetý projekt dovést do úspěšného konce. Skupina evropských konzervativců a reformistů vnese nový impuls do zatuchlých vod Evropského parlamentu, kdy je většina legislativy hlasována technickou koalicí mezi socialisty a Evropskou lidovou stranou,“ uvedl k založení frakce lídr europoslanců ODS Jan Zahradil.

Podle něj jde o frakci pravého středu a především o frakci antifederalistickou. Poslanci by se chtěli pokusit zpomalit tempro evropské integrace. „Se starými frakcemi, ať už jsou to lidovci nebo socialisti, některé projekty prostě nešly prosadit,“ vysvětluje europoslanec Edvard Kožušník (ODS).

Zatímco ODS vidí v posilování spolupráce s britskými konzervativci přínos a posílení pozic, české voliče to zřejmě příliš nevzrušuje: „Český volič, stejně jako volič v jiných zemích, často vůbec neví, v jakých frakcích se strany v rámci Evropy pohybují,“ vysvětluje politolog Tomáš Novotný.

Strany, které tvoří jádro nové frakce:

Vydáno pod