NSS dostal sedm stížností na volby do europarlamentu

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) dostal do dnešního odpoledne sedm stížností na regulérnost voleb do Evropského parlamentu. Jednu podala Strana důstojného života, dalších šest fyzické osoby, jejichž jména soud nezveřejnil. Lhůta pro doručení stížností vyprší v sobotu v 16:00, kdy je ovšem podatelna zavřená. Další stížnosti tak zřejmě standardní cestou nepřibudou. Soud musí o všech stížnostech rozhodnout nejpozději 10. července.

Už v úterý volební senát NSS projednal první tři stížnosti včetně podnětu od Strany důstojného života. Všechny podavatele pak vyzval k odstranění vad a doplnění stížností. Ze stížností nebylo zřejmé, které zvolené kandidáty zpochybňují. Nebyly tam ani přesně specifikovány důvody.

Strana důstojného života vedená bývalou poslankyní ČSSD Janou Wolfovou získala ve volbách asi 0,7 procenta hlasů, což na zisk mandátu ani státního příspěvku nestačilo. Stížnost strany zpochybňuje hlasování v Praze 17 kvůli údajné manipulaci s voličskými hlasy.

Volby vyhrála s více než 31 procenty hlasů ODS a obhájila devět mandátů. Druhá ČSSD bude mít díky zhruba 22 procentům hlasů sedm evropských poslanců. KSČM se 14 procenty získala čtyři křesla. KDU-ČSL si s podporou osmi procent voličů zachová dva mandáty v Evropském parlamentu. K volbám přišlo kolem 28 procent voličů, stejně jako při prvních českých eurovolbách před pěti lety.