Armáda začíná podnikat úsporné kroky

Praha - Nejen ekonomická krize, ale především nereálné odhady příjmů armádního rozpočtu dolehly na rezort obrany. Ministerstvo bude zřejmě propouštět civilní pracovníky a rušit neobsazená tabulková místa v jednotkách. Rovněž pozastaví investiční projekty a opravy kasáren. Obrana loni spočítala, že dostane počátkem roku 2010 šedesát miliard korun, nakonec to ale bude o deset miliard méně. Napsaly to deníky Mladá fronta a E15.

Ministerstvo obrany sestavuje plány v pětiletých cyklech, to armádě nevyhovuje. Plány se řídí podle makroekonomických výhledů a predikace ministerstva financí, které ministerstvo vydává třikrát za rok. „Čísla jsou relevantní vždy několik měsíců do dalšího výhledu. Pět let dopředu se s nimi pracovat nedá,“ potvrdil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Pětiletý plán obhajuje mluvčí obrany Andrej Čírtek - doba je to podle něj přiměřená, vzhledem k dlouhodobým kontraktům armády.

Současný šéf rezortu Martin Barták řekl, že úspory se nesmějí dotknout platů vojáků. Barták nebo jeho nástupce ale zřejmě budou muset propouštět civilní pracovníky. Ušetřit mohou i zrušením neobsazených tabulkových míst vojáků z povolání. Do roku 2010 by mělo podle rezortních dokumentů odejít necelých dva tisíce občanských zaměstnanců, nyní jich je přes deset a půl tisíce. Někteří odborníci již před několika lety odhadli, že si Česko může dovolit armádu s nejvýše třiadvaceti tisíci vojáky, ve které by pracovalo sedm tisíc civilistů.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Krize tak posune armádní reformu. Místo v roce 2012 skončí minimálně o šest let později. Úspory se pravděpodobně nebudou týkat již podepsaných kontraktů - třeba letadel CASA za 3,5 miliardy nebo transportérů Pandur za víc než 14 miliard.