Výkonná rada ODS zasedala v novém, navrhla i volební lídry

Praha - Volební štáb ODS pro podzimní volby do sněmovny bude působit v kancelářské budově Polygon House na pražské Pankráci. V domě, kde si ODS pronajala jedno patro, již dnes poprvé zasedla i výkonná rada strany. Předseda Mirek Topolánek upřesnil, že občanské demokraty bude nájem prostor o rozloze zhruba 900 metrů čtverečních stát asi 400 tisíc korun měsíčně. Kromě již proběhlých eurovoleb se rada občanských demokratů zabývala především nadcházejícím bojem o poslanecká křesla. Dohodla se dnes předběžně na lídrech kandidátek v jednotlivých krajích.

Výkonná rada dnes hodnotila výsledky evropských voleb, v nichž ODS zvítězila. Zároveň se začala zabývat přípravou kampaně pro podzimní předčasné volby do sněmovny. „Chceme posílit podíl vlastní členské základny na přípravě volební kampaně,“ uvedl na tiskové konferenci během jednání Topolánek. Po večerním jednání se však rada na jménech již shodla. Předseda ODS Mirek Topolánek má vést jihomoravskou kandidátku, post pražské jedničky má získat první místopředseda občanských demokratů David Vodrážka. Informoval o tom mluvčí Martin Kupka. Usnesení má podle rady pro regionální sněmy doporučující charakter.

Doporučení volební lídři v jednotlivých krajích:

Praha - David Vodrážka Středočeský kraj - Petr Bendl Jihočeský kraj - Jan Bauer Moravskoslezský kraj - Pavel Drobil Olomoucký kraj - Ivan Langer Jihomoravský kraj - Mirek Topolánek Zlínský kraj - Petr Nečas Plzeňský kraj - Jiří Pospíšil Karlovarský kraj - Miloš Patera Ústecký kraj - Petr Gandalovič Liberecký kraj - Zdeněk Mach Královéhradecký kraj - Jozef Kochan Pardubický kraj - Daniel Petruška

Živý vstup Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté dnes diskutovali také o volebním programu, i ten ale podle místopředsedy strany Davida Vodrážky zveřejní až později. Pokud jde o přesun volebního štábu z Jánského vršku, místopředseda již dříve popřel, že by to předznamenávalo stěhování celého sídla strany, o kterém ODS uvažuje. Strana se podle něj nyní soustředí na podzimní volby a stěhování pro ni není prioritou.