Kovářová vrátila Křivance do čela ústeckých žalobců

Praha - Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová dnes vrátila Jiřího Křivance do funkce ústeckého krajského státního zástupce. Křivance z pozice v únoru odvolal exministr Jiří Pospíšil, kterému se nelíbilo, že Křivanec zbavil funkce šéfa liberecké pobočky státního zastupitelství Adama Bašného. Odvolání Bašného odůvodnil Křivanec mimo jiné komentováním kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka.

Kovářová řekla, že návrat Křivance není ideální, situaci ale bylo nutné řešit. Podle Kovářové se nenašel žádný zájemce o funkci, nepřihlásil se podle ní ani nikdo ze současných náměstků.

Rozhodnutí ministryně spravedlnosti ostře zkritizoval Jiří Paroubek, je prý neslučitelné s mandátem úřednické vlády. Předseda ČSSD chce o Křivancovi co nejdříve jednat s premiérem Fischerem. Postup Kovářové je podle Paroubka v krátké době dalším signálem o pokračování těch nejhorších excesů Topolánkovy vlády prostřednictvím ministrů nominovaných ODS. Strana zelených pak jednání ministryně označila jako facku nezávislosti justice. "Je to signál síly vůči všem, kteří našli odvahu kritizovat politické
ovlivňování při vyšetřování korupčních kauz," uvedli zelení po dnešním
jednání předsednictva strany.

Křivanec odvolal Bašného z vedoucí pozice zhruba v polovině února s tím, že opakovaně manažersky pochybil a také komentoval kauzy, které nebyly jeho, čímž prý porušil zákon o státním zastupitelství. Mimo jiné šlo o Bašného kritické vyjádření ke způsobu vyšetřování Čunkovy údajné korupční kauzy, které žalobce pronesl loni v prosinci na semináři české pobočky nevládní organizace Transparency International (TIC). Žalobce tehdy například řekl, že Čunkův případ je „největší ranou do pracně budované image justičního systému“.

Odvoláním Bašného se pak ovšem zabývala inspekce ministra spravedlnosti a dospěla k závěru, že manažersky neselhal, plnil to, co měl, a tak jediným důvodem personální změny bylo Bašného vystoupení na konferenci TIC. Podle Pospíšila tak důvody k jeho odvolání nebyly adekvátní.

Ministr pak jednal s Křivancem o možném řešení situace. Ústecký krajský státní zástupce mohl podle ministra povolat Bašného zpět do funkce, nebo sám odejít. První možnost prý ale Křivanec odmítl, a tak jej Pospíšil odvolal. Křivanec ve vedoucí funkci skončil k 25. únoru. Pospíšil tehdy také uvedl, že by se měl Bašný podle něho vrátit zpět do čela liberecké pobočky ústeckého státního zastupitelství. Ani po svém včerejším návratu ale Křivanec Bašného vrátit do funkce nehodlá: „O závěrech inspekce ministra spravedlnosti mi není nic známo, tahle otázka není na pořadu dne. Já se teď potřebuju seznámit s tím, co se tu odehrálo, když jsem tu nebyl, zatím takto neuvažuji,“ uvedl Křivanec.

Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24