České děti jsou stále více obézní

Praha - V Česku se od roku 2000 zvýšil počet obézních dětí o třetinu. Podle posledních údajů má kila navíc každé páté dítě na prvním stupni základní školy. Odborníci tvrdí, že na vině jsou hlavně rodiče. Zřejmě si neuvědomují, že nadváha u dětí může v budoucnu způsobit cukrovku, vysoký tlak nebo problémy se srdcem.

Alarmujících čtyřicet procent českých dětí nesnídá. Spousta z nich dokonce ani nenosí z domova svačiny. Za kapesné si pak ve škole nakoupí sladkosti buď v automatu, nebo v bufetu. Školáci přiznávají, že do automatu peníze hází pravidelně. Kupují si hlavně sušenky, brambůrky nebo bagety. Tímhle stylem stravování si ale mohou přivodit problémy s váhou. Odborníci proto rodičům vzkazují, aby své ratolesti naučili jíst zdravě a pravidelně. Navíc se rodiče někdy mylně domnívají, že jejich potomek z nadváhy „vyroste“. Opak je ale pravdou.

Na správnou životosprávu dětí dohlížejí i školy. V jídelnách se vaří podle takzvaných spotřebních košů. Kuchařkám jasně říkají, kolik ovoce, luštěnin nebo masa musejí děti měsíčně dostat na talíř.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Nejohroženější skupinou dětí jsou děti mezi pátým a šestým rokem, kdy začínají chodit do školy, a potom mezi dvanácti až třinácti lety, kdy začínají hormonální změny.