Popálená Natálka má narozeniny, je ale v kritickém stavu

Vítkov (Opavsko) - Těžce popálená Natálie z Vítkova na Opavsku má právě dnes dva roky. Po útoku žhářů a mírném zlepšení stavu se ale nachází už týden opět v kritickém stavu a je držena v umělém spánku. Rodina navíc při hledání nového bydlení naráží na odmítavý postoj případných sousedů. "Chystali jsme se, že uděláme velkou oslavu, a teď musíme bojovat o život malého dítěte, to není spravedlivé," říká matka Natálky Anna Siváková.

Dárky zatím zůstanou ležet vedle lůžka, dort s velikou dvojkou dostane asi personál nemocnice. „Její sestřičky nakreslily obrázky, vzpomínky, jak si hrály, a zezadu je blahopřání,“ ukazuje otec Pavel Kudrik přání pro Natálku. Ta ale nic z toho nejspíš nevnímá. Už týden bojuje s těžkou otravou krve. Dýchá s pomocí vysokofrekvenčního ventilátoru, donedávna ji museli neustále čistit ledviny.

„Antibiotika zabírají, musíme ale počítat s tím, že má své rezervy vyčerpané. Přes malinká zlepšení stav hodnotíme jako velice kritický,“ vysvětluje lékař Boris Trávníček. Lékaři jsou v jakýchkoliv prognózách nanejvýš opatrní. Pokud Natálka tuto krizi překoná, zdaleka to nemusí být krize poslední.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Rodině, která nikdy neměla ve Vítkově problémy se sousedy, se navíc stále nedaří sehnat nový domek nebo byt, na který mají díky sbírce asi 730 tisíc korun. „Když si romská rodina byla obhlédnout byt v jednom domě, tak se nám ozvali obyvatelé toho domu s tím, že se obávají, že soužití nebude klapat,“ přiznává starosta Vítkova Pavel Smolka.

Pachatele žhářského útoku policie zatím nedopadla. Žádné bližší informace o vyšetřování nejsou k dispozici.