Únos podnikatele na Krejčířův příkaz soud Albánci neprokázal

Praha - Obvodní soud pro Prahu 4 dnes i podruhé osvobodil kosovského Albánce Jetullaha Mjekiqiho, viněného z únosu podnikatele z roku 2002. Prvoinstanční soud tak v druhém kole procesu dospěl ke stejnému závěru jako loni v červnu, kdy Mjekiqiho osvobodil pro nedostatek důkazů. Odvolací senát pak však verdikt zrušil. Dnešní rozsudek je nepravomocný a lze se proti němu odvolat. Únos podnikatele podle soudů nařídil a zorganizoval uprchlý miliardář Radovan Krejčíř.

Mjekiqi podle obžaloby přepadl podnikatele spolu s dvěma neznámými muži v dubnu 2002. Muži ho podle spisu donutili nastoupit do auta a odvezli do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady. Zde ho prý drželi až do druhého dne.

Pak ho podle obžaloby převezli do pronajaté kanceláře ve Všenorech, kde za přítomnosti Krejčíře podepsal bianco směnky, prázdné papíry a nevyplněné daňové doklady. Krejčíř podepsané dokumenty podle závěrů soudů hodlal využít jako doklad o zaplacení nemovitostí v Dobřichovicích a Černošicích. Objekty v hodnotě více než 35 milionů korun patřily podnikatelově firmě. Odpoledne pak byl prý muž propuštěn.

Muž znovu zmizel v březnu 2005. Dosud nebyl nalezen a v roce 2007 byl prohlášen za mrtvého.

Vydáno pod