Lidovci navrhují další omezení poplatků, u lékaře by se platilo jen 20 Kč

Praha - Lidovcům se nelíbí ani jeden ze dvou návrhů na změnu regulačních poplatků ve zdravotnictví. Proto KDU-ČSL představí vlastní návrh, který pokládá za kompromis. Po dnešním jednání předsednictva strany to uvedl předseda Cyril Svoboda s tím, že pro návrh chtějí lidovci získat co nejširší podporu, a proto o něm hodlají jednat s ODS a ČSSD.

Za recept by se platilo místo třiceti jen dvacet korun a odpadl by poplatek za položku na receptu. Lidovci také navrhují, aby u lékaře neplatili starobní a invalidní důchodci a také dárci krve a kostní dřeně. Děti do 19 let by pak měly být osvobozeny od všech poplatků kromě toho za recept. Úplné zrušení poplatků i jejich výrazné omezení už před časem schválili poslanci a oba návrhy poslali senátorům.

Lidovci ale nechtějí čekat, až se návrhy na změnu zdravotnických poplatků vrátí zpátky do sněmovny (protože se všeobecně předpokládá, že Senát oba návrhy na omezení poplatků odmítne), ale chtějí svůj kompromisní návrh předložit už senátorům jako pozměňovací návrh.

Interview ČT24

Podmínkou pro přijetí tohoto návrhu je podle Svobody ukončení nestandardního postupu, kdy kraje hradí za pacienty poplatky ve svých zařízeních. „Tento chaos, který vznikl díky postupu ČSSD, musí co nejdříve skončit,“ podotkl předseda KDU-ČSL.

Dalším tématem, který lidovci prosazují, je omezení hazardních her, konkrétně stojí o zákaz internetového sázení a videoterminálů a s tím související reklamy. Podle předsedy lidovců Cyrila Svobody už ve sněmovně podobný návrh leží, proto se budou lidovci snažit ho prosadit.

Strana si je prý vědoma, že zákazem či omezením hazardních her mohou být postiženy příjmy státního rozpočtu. „Ale stát nemůže vydělávat na takovém způsobu podnikání. Naproti tomu stojí náklady státu na léčení notorických hráčů a boj s kriminalitou, spojenou s opatřováním peněz na sázení. Ty mohou jít do miliard korun ročně,“ podotkl předseda KDU-ČSL.