Starostku Moravan napadl ve vlastním domě neznámý útočník

Brno - Starostku Moravan u Brna Marii Barešovou (ČSSD) ve středu v podvečer přímo v jejím domě napadl zatím neznámý útočník. Starostku, její dceru a zetě bil pěstmi do obličeje, nakonec utekl. Případ vyšetřuje policie. Zhruba o půl šesté večer se starostka Moravan Marie Barešová připravovala na schůzi zastupitelstva. Do jejího domu se mezitím vloudil mladý muž a začal se ptát její dcery na matku s tím, že jí nese obchodní balíček. Než stihla matku zavolat, vtrhl pachatel do domu a začal rodinu bít. Odpoledne mají vyšetřovatelé zveřejnit portrét útočníka.

Marie Barešová v telefonickém rozhovoru popsala situaci: „Zetě začal bít, ležel na zemi, pak se pustil do mě. Mám dva stehy na nose a pohmožděniny na levé tváři.“ Po brutálním útoku muž utekl a Barešovi zavolali policii. Ta vše až do večera vyšetřovala. Starostku i jejího zetě musela záchranka s poraněními hlavy odvézt do nemocnice. Podle všeho žádné vážné poranění neutrpěli. Dům napadené starostky hlídala až do rána policie.

Důvodem útoku může být změna územního plánu

Starostku Moravan napadl neznámý útočník (zdroj: ČT24)

Starostka čelila útoku už počtvrté za sebou. Loni jí někdo dvakrát barvou poničil fasádu domu a potřetí vhodil zápalnou láhev do garáže. Její dcera si ale myslí, že útoky nejsou atakem na ČSSD, ale souvisí se změnou územního plánu v Moravanech, které leží těsně v blízkosti Brna a jsou vyhledávané pro bytovou výstavbu. „Dělají to lidé, kteří zde mají pozemky a potřebují je změnit na stavební parcely,“ řekla žena. Ceny stavebních míst tam jdou do tisíců korun za metr čtvereční.

V Moravanech ve středu k územnímu plánu měli veřejné projednávání a útočník chtěl patrně starostce zamezit, aby na něj přišla. Souvislost s útokem připouští i někteří jihomoravští politici. „Neříkám, že konkrétní změna územního plánu, která se tam projednává, se toho (útoku) týká… Jakýkoliv nárůst zástavby v Moravanech může ale do budoucna způsobit celokrajské problémy,“ uvedl předseda finančního výboru jihomoravského zastupitelstva Zdeněk Dufek (ČSSD).