Do Kanady už odletěly desítky Romů

Praha/Vysoké Mýto - Za první tři měsíce letošního roku požádalo o azyl v Kanadě 653 občanů České republiky, loni se přitom za celý rok sešlo pouze 861 žádostí. I když to Kanada oficiálně neuvádí, většinou jde o Romy. Jen z Pardubického kraje chtějí do Kanady přesídlit desítky Romů. Ve čtvrtek 28. května už odletělo 35 lidí z romské komunity z Husovy ulice ve Vysokém Mýtě. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes v příloze pro Pardubický kraj.

Vysoké Mýto opustila část Romů ze zhruba dvousetčlenné komunity. „Jsou to rodiny s dětmi. Očekávají, že to tam půjde lépe. Někteří teď ztratili zaměstnání, jiní zaměstnání ukončili. Vrátili městské byty a odjeli,“ uvedl Zdeněk Marek z občanského sdružení Naděje, která pracuje se sociálně slabými lidmi, převážně Romy. Z Pardubického kraje letos na jaře odešly další desítky Romů, například Hrochův Týnec opustilo v dubnu 22 lidí, kam zamířili, obec neví. Z Pardubic odešly do exilu dvě romské rodiny.

Sami Romové říkají, že důvody utíkat z České republiky a žádat v zahraničí o azyl mají. „Od té doby, co rasisti hodili zápalnou láhev Romům do bytu, se lidé rozhodují, zda neodejít. Strach tady je,“ domnívá se místopředseda romského sdružení Darjav Jan Müller. Podle Danuše Fomiczewové, vedoucí sociálního odboru krajského úřadu, kraj zatím nevnímá emigraci Romů jako masovou a neplánuje žádná zvláštní opatření.

Romové, kteří odešli z Pardubic, píší svým příbuzným e-maily, že se jim v Kanadě daří. Müller se proto obává, že by mohli strhnout k emigraci další. Kanadský premiér Stehen Harper počátkem května nepřímo naznačil, že pokud se nepodaří vyřešit problém českých žadatelů o azyl, bude muset jeho země přikročit ke znovuzavedení víz.