Policie podle svého šéfa vajíčkové útoky zvládla

Praha - Policie v případě vajíčkových útoků na mítincích ČSSD postupovala adekvátně. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to dnes uvedl policejní prezident Oldřich Martinů s tím, že policie nemůže jednat na politickou objednávku, ale sledovat provinění proti legislativě. Veškeré prohřešky proti zákonu shromažďovacímu v případě mítinků ČSSD podle něj policie eviduje.

Martinů konstatoval, že bezpečnostní složky se neřídí politickým charakterem mítinků. „My nesrovnáváme, jestli to byla extremistická sešlost, nebo jakýsi předvolební mítink. Zákon shromažďovací jasně hovoří o tom, jak jsou tato shromáždění organizována… Policie k tomu přistupuje až subsidiárně, když je o to požádána, nebo na základě vlastních informací, že tam hrozí riziko,“ uvedl Martinů. Dodal, že při akci, při níž představitele ČSSD v Praze na Andělu zasypala smršť vajec, bylo spácháno několik přestupků, jejichž původce policie zajistila.

„Tam došlo v uvozovkách jen k použití vajíček, byť vajíčko je také předmět, kterým lze způsobit újmu na zdraví… Výsledky ukazují, že náš postup byl adekvátní,“ uvedl policejní prezident.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes v pořadu České televize kritizoval, že policie věnuje přemrštěnou pozornost akcím Dělnické strany, ale opatření při mítincích ČSSD, kde podle Paroubka došlo k napadení představitelů ČSSD a porušení demokracie, jsou nedostatečná.