Fischer předal poslancům programové prohlášení vlády

Praha - Premiér Jan Fischer předal dnes odpoledne poslancům programové prohlášení své úřednické vlády, na jehož základě se u nich bude 7. června ucházet o důvěru. Poslancům vadilo, že dosud schválený text neznali, například Strana zelených už Fischerovu vládu vyzývala ke zveřejnění. Text programového prohlášení Fischer dolní sněmovně předal prostřednictvím jeho předsedy Miloslava Vlčka.

Podle Fischera nebudou priority jeho vlády žádným překvapením. Je mezi nimi dokončení českého předsednictví v EU či deficit rozpočtu ne větší než 170 miliard korun. Fischer v pondělí po zasedání vlády uvedl, že kabinet je apolitický, tudíž nebude provádět razantní změny a do sněmovny bude posílat pouze technické novely nutné pro chod státu. 

Zároveň se ale zcela nechce vyhýbat například přpravám na privatizaci Letiště Praha, ČSA nebo pivovaru Budvar. Definitivní rozhodnutí o privatizacích by ale měla účinit až další vláda vzešlá z předčasných voleb. Fischerův kabinet počítá i s tím, že začne aplikovat protikrizová opatření, na kterých se dohodla ODS a ČSSD. Peníze půjdou nadále i na velké rozestavěné projekty, nejméně se bude šetřit především na oblastech vědy a výzkumu.

Vláda chce připravit reformu zdravotnictví a bojovat proti extremismu

Kabinet chce rovněž připravit reformu zdravotnictví, která se týká nastavení standardů péče, na kterou by měli lidé nárok z veřejného zdravotního pojištění. Zvýšená pozornost bude patřit boji proti extremismu, který je podle vlády jedním z bezpečnostních rizik státu. Kabinet proto počítá i s tím, že by v této souvislosti mohl navrhnout zákaz některých extremistických stran v ČR.        

Aby vláda získala důvěru, potřebuje příští neděli získat hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců. To je rozdíl proti hlasování o nedůvěře, kdy je nutné získat nadpoloviční většinu všech poslanců, tedy alespoň 101 zákonodárců.

Vláda
Zdroj: ČT24