Rozpoutali vajíčkovou válku, teď hlásí: Skládáme vejce, jdeme volit!

Kolín - Vajíčková válka je u konce, alespoň podle vrhačů, kteří na Jiřího Paroubka zaútočili jako první. Ti dnes položili na kolínské schody jen pár metrů od místa prvního útoku několik vajec, a symbolicky tak ukončili protest, který prý přerostl v nepřiměřenou agresi. "Možná se taková akce dala dovtípit, ale určitě jsme to nedělali s tím, že se to rozjede v takovou velkou věc," řekl novinářům Lukáš Botka, který před dvěma týdny hodil na Paroubka první vejce.

Nelíbil se mu hlavně průběh pražského mítinku ČSSD na Andělu, kde na sociální demokraty na pódiu dopadla vaječná sprška. S pražským incidentem nesouhlasí ani student Matěj Forst, který založil stránku Vejce pro Paroubka v každém městě! na internetové sociální síti Facebook. Novinářům řekl, že ji založil proto, aby formou recese poukázal na nebezpečné praktiky pana předsedy Paroubka a jeho spolupracovníků. Nečekal však, že vzbudí zájem tolika lidí - dosud se na ni přihlásilo přes 52 tisíc lidí.    

„Nechtěli jsme v nich vzbudit to, co předvedli v Praze. Kdyby jich byl stejný počet, i větší, ale chovali se podle toho, jak to bylo původně zamýšlené, tak by nebyl důvod vajíčkové protesty skončit,“ uvedl Forst. V Praze ale podle něj už nejednali lidé sami za sebe, ale jednali jako dav. „Masa lidí je neukočírovatelná. A myslím si, že rozhodně tam přišli i lidi, kteří třeba vůbec nemají politický názor a přišli si jenom hodit,“ dodal. Proto chce skupinu na Facebooku zrušit. 

Reportáž Luboše Rosího a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

„Jsem rád, že ti, kdo se dali touto cestou fyzických útoku, zjistili nesmyslnost těch útoků. Oceňuji to, protože každý, kdo udělá chybu, tak by si tu chybu měl umět přiznat,“ přivítal gesto Jiří Paroubek    

Kolínský starosta vajíčko nepřidal

Na schodech kolínské radnice dnes organizátoři nechali krabici s nápisem „Skládáme vejce, jdeme volit“. K původním třem vajíčkům ozdobeným vzkazem „Půjdu k volbám“ postupně přibývala další. „Odpoledne to zas po sobě uklidíme,“ konstatoval Botka. Organizátoři také vyzývají lidi v ostatních městech, aby se podobným způsobem připojili k ukončení protestů.

Jedno vajíčko do krabice přidala i padesátiletá Alena z Kolína. „Aby bylo vidět, že i jiná generace nesouhlasí s postojem pana Paroubka, vždyť je to šílené, co se děje v naší politice.“ Akci přihlížel i kolínský starosta Jiří Buřič (ODS), vajíčko ale do krabice nepřidal. „Neházím vajíčka, mám zase jiný způsob recese či vtipu, já bych si spíš povšiml vážnosti a podtextu, který tam je.“ Snahu organizátorů ukončit vrhání vajíček ale chápe. Když prý má někdo i vtipný nápad, který je pak zneužit a může vést k nepříjemným situacím, je lepší ho ukončit.

Před násilím a nenávistí v předvolební kampani ve středu důrazně varoval prezident Václav Klaus a násilnosti odsoudil rovněž premiér Jan Fischer. K zastavení ataků sociálnědemokratických akcí vyzvala i ODS, která zároveň odmítá tvrzení sociálních demokratů, že je to právě ona, kdo za útoky stojí.

ČSSD žádá potrestání narušitelů mítinku

Mezitím, co vrhači z Facebooku skládali zbraně, rozžehl se další spor - tentokrát mezi ČSSD a některými médii. Paroubek se teď zlobí na noviny, že dostatečně neoznačily jednu ženu za původkyni násilností na pražském Andělu a že ji svými fotografiemi glorifikují. „Podle toho videa si velice útočně počínala ve vztahu k pokojným účastníkům mítinku,“ uvedl Paroubek s tím, že ČSSD proto umístila své video na web.

Nahrávka však neříká celou pravdu, protože vůbec nezachycuje začátek incidentu. Naopak nahrávka, kterou má ČT, ukazuje, že ani ti, které ČSSD označila za poklidné, se násilí nezdrželi. Nejdříve bylo oboustranné pošťuchování, pak starší muž ženu například pěstí udeří do hrudníku - a až pak následuje situace zveřejněná stranou. 

Navzdory různým videím se však původní počet 15 podezřelých z přestupku a jeden obviněný z útoku na policistu na mítinku na Andělu ani po třech dnech nezvýšil.