Jan Březina je mezi kandidáty na předsedu KDU-ČSL tváří neokoukanou

Praha - Jan Březina vstoupil do KDU-ČSL v roce 1990, ve svých 36 letech. O pět let později byl zvolen zástupcem starosty, posléze se stal přednostou olomouckého okresního úřadu a v roce 2000 hejtmanem Olomouckého kraje. Jeho současné působení v Evropském parlamentu lze považovat za vrchol dosavadní politické kariéry. Březina patří mezi méně známé tváře KDU-ČSL. Do povědomí voličské veřejnosti vstoupil například svým bojem za ochrannou známku Olomoucké tvarůžky nebo také Vlašský frgál na půdě Evropského parlamentu. Uvnitř strany se Březina řadí spíše k pravicovému proudu.

Ve svém prohlášení Energie pro klidnou sílu představuje svou vizi KDU-ČSL jako sociálně citlivé strany tradičních hodnot, hlásící se k politice pravého středu. „Je to klasická vize křesťanské demokracie, která je středo-pravá, ale sociálně citlivá,“ říká Březina. V prohlášení také zdůrazňuje sjednocení strany.

„Já jsem v politice vlastně šel nahoru z komunální úrovně, čili každá ta etapa měla svoje úspěchy a na základě těch úspěchů jsem postoupil o krok dál,“ říká kandidát na předsedu lidovců.

Reportáž Alice Schinabekové (zdroj: ČT24)

V prohlášení Energie pro klidnou sílu označuje současné vedení KDU-ČSL za negativum:


„Slabé, nedůvěryhodné a rozhádané současné vedení, které nedokáže přesvědčit veřejnost o hodnotách, smysluplnosti a vlivu křesťanské demokracie a samo podléhá rozpolcenosti a deziluzi.“

Lidovecký europoslanec se netají svými sympatiemi k nekandidujícímu Miroslavu Kalouskovi. Na druhé straně patří ke kritikům Jiřího Čunka a jeho afér. „Strom se pozná po ovoci a úrodu současného vedení jsme již měli možnost ochutnat. Dávám přednost čerstvému, zdravému a osvěžujícímu,“ uvedl dříve kandidát na předsedu. Březina soudí, že namísto důležitějšího řešení problémů lidí v Česku se KDU-ČSL zaměstnávala řešením obskurních problémů Jiřího Čunka a jeho rodiny.

Jan Březina (55) - poslanec Evropského parlamentu

Narodil se 14. dubna 1954 v Konicích na Prostějovsku. Vystudoval hornickou geologii na Vysoké škole báňské v Ostravě. V letech 1979 až 1994 pracoval jako geolog u společnosti Silnice Ostrava. Od roku 1995 do roku 1997 byl zástupcem starosty v Uničově, v letech 1997 až 2000 byl přednostou olomouckého okresního úřadu.


V roce 2000 byl jako lídr olomoucké kandidátky tehdejší čtyřkoalice zvolen historicky prvním hejtmanem Olomouckého kraje, kterým byl až do zvolení do EP v roce 2004. V krajském zastupitelstvu působil i v letech 2004 až 2008. V komunálních volbách v roce 2006 byl opět zvolen do uničovského zastupitelstva. V Evropském parlamentu je od července 2004, zasedá mimo jiné ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. Členem KDU-ČSL se stal v roce 1990.

  • Jan Březina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/892/89156.jpg
  • Jan Březina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/892/89160.jpg
Vydáno pod