Cyril Svoboda chce vstoupit podruhé do téže řeky

Praha - Již více než dva roky nezastává Svoboda žádnou funkci ve vedení lidové strany, v minulosti ji přitom vedl a byl opakovaně zvolen i místopředsedou. V KDU-ČSL je považován za reprezentanta levicového křídla, tudíž jeho vztahy s Miroslavem Kalouskem nejsou příliš vřelé. V srpnu 2006 byl Svoboda jedním z nejhlasitějších kritiků Kalouskova jednání s ČSSD o společné vládě tolerované komunisty. Na uvolněné předsednické křeslo tehdy podporoval Jiřího Čunka. Nyní právě s Čunkem bude bojovat o to, aby se mohl vrátit do vedení strany.

Cyril Svoboda se živil jako právník a později státní notář. V okolí politiků se začal pohybovat v 90. letech. Pracoval například jako poradce premiéra Mariána Čalfy, podílel se i na přípravě české ústavy. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 1995. Je považovaný za jednoho z nejschopnějších českých politiků mj. proto, že nikdo jiný neseděl v tolika vládách jako on. Už v roce 1998 řídil ministerstvo vnitra, později byl ještě šéfem rezortu zahraničí, pro místní rozvoj, legislativní rady vlády. Za svůj zatím největší úspěch považuje to, že Česko dovedl do Evropské unie. „Je to vlastně grandiózní úspěch úžasného referenda o vstupu do Evropské unie. To byla moje odpovědnost, a to se povedlo, a teď se o tom všude cudně mlčí, protože se to některým nelíbí. Ale to byl velký úspěch, který rozhodl o osudu země,“ řekl Svoboda.

Svoboda patří do levicového proudu uvnitř KDU-ČSL. O křeslo šéfa strany se ucházel několikrát. V roce 1999 prohrál s Janem Kasalem, o dva roky později ale uspěl a stranu řídil až do sjezdu v listopadu 2003, kdy ho porazil Miroslav Kalousek.

Reportáž Alice Schinabekové (zdroj: ČT24)

Cyril Svoboda o hesle bratrství:

„Kategoricky se vyhýbám pojmům, jako je střed, pravý střed, levý střed, já mluvím o bratrství. Bratrství je něco, co nás má vést, protože o bratra se starám, bratra vychovávám, bratra nehodím přes palubu, ale také po něm chci, aby pracoval, aby se nějak choval, aby dodržoval pravidla.“

Svobodově popularitě uvnitř strany ale rozhodně nepomohl spor, který v současné době vede. Soudí se totiž s charitativní nadací o činžovní dům v Praze. KDU-ČSL by chtěl Svoboda především sjednotit. Nabízí disciplínu a vizi, která se opírá o rodinu a „bratrství“.

Cyril Svoboda, poslanec:

Narodil se 24. listopadu 1956 v Praze. Vystudoval práva na Univerzitě Karlově a pracoval jako notář. Od roku 1992 působil nejprve jako náměstek ministra spravedlnosti a poté byl až do ledna 1998 náměstkem ministra zahraničních věcí. V lednu 1998 se na půl roku stal ministrem vnitra ve vládě Josefa Tošovského.

Poslancem je od června 1998 a po volbách v roce 2002 se stal na čtyři roky ministrem zahraničních věcí. Od ledna 2007 byl dva roky ministrem bez portfeje a předsedou legislativní rady vlády, po personálních změnách v lednu letošního roku přešel na ministerstvo pro místní rozvoj, kde setrval až do května.

Členem KDU-ČSL se stal v listopadu 1995. Od května 1999 do ledna 2001 byl prvním místopředsedou strany, v květnu 2001 se stal předsedou KDU-ČSL a od listopadu 2003 do dubna 2005 byl místopředsedou strany. Místopředsedou byl opět zvolen v listopadu 2005 a o rok později v srpnu rezignoval.

  • Cyril Svoboda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/886/88584.jpg
  • Cyril Svoboda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/886/88585.jpg