Za veřejné hajlování poslal soud dva muže do vězení

Teplice - Za hajlování na veřejnosti padly další nepodmíněné tresty. Teplický okresní soud poslal Jana Dufka a Petra Nikoluka z Duchcova na 18 a 6 měsíců do vězení za to, že se nechali natočit, jak v jednom z duchcovských barů hajlují na narozeninové oslavě. Oba byli svlečení do půl těla, na oslavě byla vyvěšena i vlajka s hákovým křížem. Dufka soud navíc uznal vinným z toho, že si opatřil a pak prodal funkční samopal a neoprávněně několik měsíců pobíral sociální dávky.

Oba muži se u soudu hájili tím, že byli opilí a hajlováním nechtěli nijak propagovat nacismus, videozáznam se prý také nikdy neměl dostat na veřejnost. Podle státního zástupce ale nebyli souzeni za to, že pořídili a zveřejnili záznam, ale za to, co udělali. Upozornil na to, že oba také vůbec nad svým činem neprojevili lítost. Soudce ale nakonec udělil nižší trest, propagace nacismu prý nebyla prokázána. Oba obvinění prý sice dávali najevo sympatie k nacismu, ale nepropagovali ho.   

Soud zároveň odmítl argument obhajoby, že šlo o soukromou a neveřejnou akci. Jak řekl soudce: tím, že se záběry hajlujícíh mladíků dostaly na intenetové stranky, tak staly se veřejnými. Kdo a jak videozáznam získal a umístil jej na web, nehraje podle státního zástupce ani soudce roli.  

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Politolog a odborník na extremismus Zdeněk Zbořil dnes u soudu řekl, že výkřiky Sieg heil nebo Ein Volk, ein Führer, které muži vykřikovali, jsou typická nacistická hesla. Zbořil také jednoznačně identifikoval Dufkovo tetování, které má na těle, a to portrét Adolfa Hitlera a říšskou orlici s hákovým křížem a dubovými ratolestmi.

Tresty za hajlování rozdával soud i před týdnem

Podobný případ řešil soud také před týdnem, když potrestal sedm neonacistů za propagaci fašismu. Za fotografii i s vlajkou nacistického Německa s hákovým křížem a několika rukama zdviženýma k nacistickému pozdravu z března roku 2004 soud odsoudil tři muže k nepodmíněným trestům od půl roku do 14 měsíců. Tři odešli s podmínkou, jeden s pokutou 30 tisíc korun. Mezi obžalovanými byl i profesionální voják. Armáda ho už postavila mimo službu.

Fotografie byla pořízena na narozeninové oslavě dvou obžalovaných v teplickém baru Slavie. Nakonec se objevila na stránkách levicové organizace Antifa. Všech devět mužů u soudu shodně tvrdilo, že nejsou členy žádné extremistické skupiny a nacismus označovali za zlo a za něco, co odsuzují. Jeden z tehdejších oslavenců, David Kouba, připustil, že v té době patřil k hnutí skinheads, ale už prý tyto myšlenky nesdílí. Jiní uznali, že navštěvovali koncerty extrémně pravicových skupin.