Paroubek žádá o policejní ochranu volebních mítinků, nechce další vejce

Praha - ČSSD požádala dopisem premiéra Jana Fischera a ministra vnitra Martina Pecinu o ochranu svých volebních mítinků. Sociální demokracie tak chce zabránit dalším vajíčkovým útokům na své představitele během kampaně před eurovolbami. Policie vyšle na mítink běžné hlídky, použití posil vyloučila. Sociální demokraté také obvinili ODS, že za útoky stojí. Předseda strany Mirek Topolánek i členové dobrovolnického Modrého týmu to však striktně odmítli.

Dopis s žádostí o policejní ochranu podepsal předseda ČSSD Jiří Paroubek a všichni místopředsedové strany. Premiér Fischer žádost sociální demokracie obdržel v odpoledních hodinách a předal ji ministerstvu vnitra. To žádost dále delegovalo na policejní prezídium, které rozhodlo, že mítinky ohlídají běžné hlídky - zvláštní posily vyčlenit nechce. 

Ve středu chystají sociální demokraté velký mítink s občany v Praze u Anděla. Politikové ČSSD na něm chtějí diskutovat s občany, ale obávají se vulgarity a násilností, například v podobě vržených vajec. Domnívají se, že by veřejná správa měla přispět ke svobodě projevů a k demokratické předvolební diskusi.

Recesista podá na Paroubkovu ochranku trestní oznámení

Recesista Martin Ryba, který se na pondělím mítinku ČSSD v Duchcově na Teplicku pokoušel dostat k Paroubkovi, podá trestní oznámení na lidi, kteří předsedu chrání. Prý ho k tomu přiměly zprávy o tom, že ČSSD po vládě požaduje, aby její mítinky nechala hlídat policií. Ryba prý chce poukázat na fakt, že i ochranka předsedy ČSSD porušuje zákon. 

Recesista Ryba:

ČSSD obvinila z vajíčkových ataků ODS

Topolánek odmítl, že za vajíčkovými útoky na šéfa ČSSD Jiřího Paroubka stojí ODS. „Já osobně odsuzuji útoky z davu na fotbale i mítincích,“ uvedl. Sociální demokraté podle něj bezdůvodně útoky svádějí na ODS. Koordinátorka týmu, který na facebookové síti pomáhá ODS s kampaní, na tiskové konferenci občanských demokratů souvislost s „vajíčkovou kampaní“ vyloučila. Lídr evropské kandidátky ODS Jan Zahradil navíc zdůraznil, že vajíčka a jiné předměty létají na všech politických mítincích. Sociální demokraté podle něj reagují přehnaně paranoicky.

ČSSD: Za nárůst extremismu může ODS a Langer

Největším viníkem nárůstu extremismu a posilování neonacistických a rasistických hnutí v České republice je bývalá vláda šéfa ODS Mirka Topolánka a zejména její ministr vnitra Ivan Langer (ODS), uvedl jako další bod brífinku stínový ministr vnitra ČSSD a šéf bezpečnostního výboru sněmovny František Bublan. Langer nebyl podle bezpečnostního experta ČSSD Jeronýma Tejce schopen proti extremistickým seskupením efektivně bojovat a zasáhnout. Připomněl také neúspěch Langrova ministerstva, když usilovalo u správního soudu o zrušení extremistické Dělnické strany.

Předseda ODS Mirek Topolánek na převolebním mítinku
Zdroj: ČT24