Ministerstvo nemá vakcíny proti černému kašli, počet nemocných roste

Praha - V Česku prudce přibývá pacientů s černým kašlem, meziročně se zvýšil desetinásobně. Nemoc nečastěji postihuje děti ve věku 10 až 14 let. Právě ony měly být kvůli zvýšenému výskytu nemoci od poloviny března přeočkovány, jenomže se blíží konec května a stále se tak neděje. Vakcíny totiž stále nedorazily od ministerstva do ordinací praktických lékařů.

Letos už se černým kašlem nakazilo 468 lidí, což jsou dvě třetiny všech nakažených za loňský rok. Ministerstvo ale stále nenakoupilo vakcínu: „Smlouva je v poslední fázi finalizace, první vakcíny k praktikům dorazí nejpozději do 14 dnů,“ slibuje mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.  

Právě přeočkování je přitom pro zastavení nárůstu počtu pacientů klíčové, děti si totiž dokážou vytvořit protiláky už do dvou týdnů. Nejvíc černý kašel postihuje děti ve věku 10 - 14 let, kde se počty nemocných pohybují kolem 150 případů. Další rizikovou skupinou jsou i děti ve věku 15 - 19 let, kašel ale postihuje i jejich rodiče a prarodiče. 

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

„My se nebojíme, že by umírali, ale oni jsou rezervoárem onemocnění,“ vysvětluje Hana Cabrnochová, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů. Na to by totiž mohli doplatit především novorozenci bez očkování. Nemoc se projevuje hlavně opakovanými křečovitými záchvaty kašle, které trvají i minutu. Často končí hvízdavými zvuky při nádechu způsobenými křečí hrtanu a někdy následuje zvracení.

Dávivý kašel může stát novorozence život. Za poslední čtyři roky zemřely na černý kašel v Česku tři děti. Poslední případ je hlášen z letošního března, kdy v Brně viru podlehla dvouměsíční holčička.

Ordinace dětského lékaře
Zdroj: ČT24