Kontroluje hospodaření jiných - sám prý zákon porušuje

Praha - Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal porušuje hned několik zákonů. K takovému závěru se dobrala expertní skupina kontrolního výboru sněmovny. Dohnal si například pronajímá luxusní dvoubyt nebo využívá hned tři služební vozy. Na něco takového přitom nemá podle zákona nárok, pouze na jeden byt a dvě auta. Výbor hodlá konfrontovat šéfa NKÚ příští středu.

Na Dohnalův případ upozornilo poslance kolegium Nejvyššího kontrolního úřadu, Dohnal už ale několik dní odmítá vysvětlit, proč si pronajímá dvoubyt a využívá tři služební auta. Jeho tisková mluvčí stále dokola opakuje, že její šéf chce nejdřív vysvětlit svou nadstandardní životní úroveň poslancům, pak teprve novinářům.

Dohnal má podle zákona nárok na přiměřený byt - jenže je otázkou, jestli střešní 200metrový dvoubyt se 165metrovou terasou a dvěma garážovými stáními takové definici odpovídá. Daňoví poplatníci za něj platí 76 tisíc korun měsíčně, sám Dohnal pak platí energie ve výši 70 tisíc korun. Oslovení realitní makléři potvrzují, že takové bydlení je i v Praze výjimečné.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Šéfovi NKÚ by přitom na čistém štítu mělo záležet více než komukoli jinému. Stojí totiž v čele instituce, která kontroluje hospodaření se státními penězi. Letos třeba poukázal na plýtvání penězi při únorovém lyžařském šampionátu v Liberci. Loni v červenci zase úřad podal trestní oznámení kvůli předražení stavby Justičního paláce v Brně o víc než miliardu. „Hospodaření úřadu by mělo být ještě přísnější než u orgánů, které kontroluje,“ domnívá se místopředseda kontrolního výboru sněmovny Libor Ježek.

Expertní skupina poslanců svá zjištění o možném porušování hned několika zákonů předloží kontrolnímu výboru sněmovny. Ten je projedná příští středu - na jednání je pozvaný i Dohnal. Tuto kauzu chtějí poslanci prosadit i na program sněmovny a také plánují hloubkový audit hospodaření celého úřadu.