Rath dokončuje žalobu na soudkyni, která zakázala poplatky

Praha - Středočeský kraj dokončil poslední úpravy na trestním oznámení proti soudkyni, která rozhoduje spor o placení zdravotnických poplatků. Do konce týdne ho pak odešle policii. Hejtman David Rath tak chce nechat prošetřit, zda soudkyně nezneužila při ukládání předběžných opatření proti krajské mladoboleslavské lékárně svoje pravomoci. Městský soud i unie ale mluví o politickém populismu a víc než nestandardním jednání ze strany kraje.

Rath má údajně podezření, že soudkyně rozhodla ve prospěch sítě soukromých lékáren a uškodila krajským pacientům. „Normální občan čeká na rozhodnutí soudu celé roky a tady během pár dní bylo vydáno rozhodnutí bleskovou rychlostí, což vzbuzuje velké pochybnosti a rozpaky o nestrannosti, nezávislosti a čistých úmyslech příslušné soudkyně,“ vysvětluje středočeský hejtman. Stojí za ním i vedení sociální demokracie. Zástupci bývalých koaličních stran naopak Ratha kritizují: „Zdá se, že pan Rath má o sobě tak vysoké mínění, že si myslí, že stojí nejen jako hejtman nad zákonem, ale i soudy, a to je vážné,“ uvedl předseda Strany zelených Martin Bursík.  

Také vedení pražského městského soudu nad počínáním kraje kroutí hlavou. Podávat v tomto stadiu sporu trestní oznámení na soudce, to tu ještě nepamatují. „Podle mého názoru se jedná o vrcholnou a nechutnou formu populismu, kdy ve snaze získat hlasy voličů pošlapává demokratické principy právního státu,“ domnívá se předseda soudu Jan Sváček. Rathovo zdůvodnění pak vyvrací viceprezident Soudcovské unie Tomáš Mottl, předběžné opatření totiž soudci musí vydat bezodkladně a není-li to možné, tak ve lhůtě sedmi dnů. 

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Síť soukromých lékáren dokončuje také rozšíření žaloby kvůli poplatkům na celý Středočeský kraj, lékárníci chtějí hejtmanství zažalovat i o náhradu škody. „Ta se zatím pohybuje v rozsahu 10 milionů korun, pořád počítáme přesné číslo. To číslo samozřejmě narůstá každý měsíc a v podstatě budeme požadovat tu škodu až do konce,“ uvedl advokát Vlastislav Kusák. Hejtman tuto snahu komentoval slovy, že má každý právo obracet se na soudy. 

Poplatkový spor mezi Středočeským krajem a soukromými lékárnami jen tak neskončí. K vrchnímu soudu teď míří pouze odvolání proti předběžným opatřením, teprve pak bude možné nařídit hlavní líčení.