Spor Klause s Topolánkem před volbami škodí ODS

Praha - Jádro sporu současného šéfa ODS a bývalého premiéra Mirka Topolánka a bývalého předsedy vlády a ODS a současného prezidenta Václava Klause se v posledních dnech přesunulo k vzájemnému obviňování, za které vlády bylo propojení politiky a obchodního prostředí horší. Téma politické korupce a lobbingu v podstatě vystřídalo dřívější ideové spory o směřování strany. Protože část veřejnosti stále vnímá Klause jako součást ODS, soudí politolog Ladislav Mrkla, že spor může občanské demokraty před dvojími volbami poškodit.

„Václav Klaus se nikdy nesmířil s tím, že Topolánek stanul v čele ODS a začal ji přibližovat politickému středu. Nakonec se mu podařilo to, co Václav Klaus vždycky chtěl, to znamená strana, která bude schopná oslovit třeba pětatřicet procent voličů. S tím se Václav Klaus nikdy nesmířil, a proto začal dělat kroky, které podrážely Topolánkovi nohy. Jak je Mirek Topolánek dost impulzivní, dost často mu to vrací,“ uvedl ve Studiu ČT24 politolog z Vysoké školy Cevro.

Podle Mrkly se tato situace podobá odchodu někdejší britské premiérky Margaret Thatcherové z čela konzervativní strany. Ta posléze také začala kritizovat své nástupce, především následovníka v premiérském křesle Johna Majora, a spor uvrhl stranu na dlouhá léta do krize. Politolog připouští analogii, ale podle něj ODS situaci Klausova nástupce zvládla mnohem lépe a rychleji. „Teď ovšem ta přestřelka eskaluje v době, kdy je to pro ODS mimořádně nepříjemné, kdy by se měla konsolidovat před volební kampaní,“ dodal Mrkla.

Politolog Ladislav Mrkla ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté si v Mrklově prognóze udrží svou voličskou základnu, pokud se vzdají podobných sporů a co nejdříve se začnou soustředit na svého skutečného soupeře v nadcházejících volbách. Tím je podle politologa ČSSD pod taktovkou Jiřího Paroubka.

Prezident a premiér si spolu s dalšími poutníky ve Staré Boleslavi připomněli odkaz sv. Václava.
Zdroj: ČT24