Evropská unie v Praze jedná s Čínou

Praha - Prezident Václav Klaus jako zástupce Česka předsedajícího Evropské radě v Praze hostí summit mezi Evropskou unií a Čínou. Hlavním diskusním tématem bude ekonomika, mluvit se má o vzájemných obchodních vztazích a o tom, jak se na nich podepisuje světová finanční krize. Vlastní prostor by měla dostat i ekologická témata, Čína patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí na světě. Za Čínskou lidovou republiku (ČLR) bude jednat premiér Wen Ťia-pao. Do Prahy se v souvislosti s příjezdem pekingské delegace chystají i ochránci lidských práv, kteří chtějí protestovat proti jejich porušování právě v asijské mocnosti.

Vrcholní politici by měli na dnešním setkání uzavřít několik klíčových dohod o spolupráci ve vědě a technice a kontaktech malých a středních podniků. Premiér Wen Ťia-pao chce také unii požádat o to, aby zrušila omezení na vývoz vyspělých a vojenských technologií do Číny a aby uznala čínské ekonomice status tržního hospodářství. EU to v minulosti podmiňovala zlepšením problematického stavu lidských práv v zemi, nyní také požaduje, aby ČLR otevřela svůj trh evropským výrobcům a podnikům.

V Praze budou protestovat ochránci lidských práv

Reportáž a vstup Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Pražský summit doprovodí klidné protestní akce aktivistů kritizujících nedodržování lidských práv v Číně. Před čínským velvyslanectvím budou během dne meditovat zástupci hnutí Fa-lun-kung, chtějí tak upozornit na represálie, které Čína uplatňuje proti jejich stoupencům.

Nejznámější z organizací, Amnesty International, pořádá k summitu paralelní setkání, kde se má mluvit o čínských obětech bezpráví. Spolu se skupinou přátel Tibetu také vytvořila petice, která po českých politicích požaduje, aby na pořad euro-čínských jednání zanesli i problematiku lidských práv.

Prezident Klaus se však k možnému probírání tohoto tématu nevyjádřil. Předseda úřednické vlády Jan Fischer, který se večer setká se svým protějškem, zatím není rozhodnutý, zda toto téma otevřít. „O způsobu uplatnění výstupů z té dnes přijaté petice ještě uvažuji,“ řekl Fischer.

Summit měl být v prosinci, Čínu ale naštval Sarkozy

Jedná se už o 11. summit Číny a Evropské unie. Původně se měl konat už za francouzského předsednictví loni v prosinci, kvůli setkání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou však Čína summit zrušila. Euro-čínské vztahy jsou kvůli lidským právům napjaté dlouhodobě, většina evropských států vyjadřuje sympatie tibetským protestům proti okupaci Tibetu čínskou armádou v 50. letech.

Summit EU-Čína bude druhou velkou akcí po nástupu úřednické vlády Jana Fischera, která nahradila kabinet Mirka Topolánka. Pro Klause to bude druhý summit, který povede jako zástupce Evropské unie, respektive jeho předsedajícího státu.