Kopicová považuje školné za nezbytnost

Praha - Ministryně školství Miroslava Kopicová si myslí, že vysoké školy se neobejdou bez školného, zápisného nebo jiné formy soukromých příspěvků. Podle šéfky vzdělávacího rezortu se dnes bez soukromých zdrojů vysoké školy neobejdou, jen je třeba najít tu vhodnou formu, která je umožní zavést.

Kopicová v rozhovoru pro Lidové noviny (LN) uvedla, že jedna skupina odborníků má ze školného strach - kvůli pravděpodobnému zvyšování v budoucnu. Druhá skupina podle ministryně souhlasí s tím, že je třeba dostat nebo přinést soukromé zdroje do vysokého školství.

Jana Kopicová:

„Domnívám se, že to je správné. Bez soukromých zdrojů to nejsme schopni financovat, uvidíme to teď při projednávání rozpočtu. A z tohoto důvodu, ale i z mnoha dalších se domnívám, že budeme muset nějakou formu školného udělat. Jestli se tomu říká zápisné, nebo školné, to jsou téměř identické obsahy z mého soudu.“

Kopicová očekává problémy s penězi pro vysoké školy už při projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Varuje přitom, že ještě větší potíže teprve přijdou. „Teď jsme v době krize a máme šanci, že po nějaké době krize skončí. Jenže budeme muset řešit otázky důchodů a další a dlouhodobě budeme mít rozpočtové problémy. Tím spíše se musíme soustředit na soukromé zdroje,“ zdůraznila.

Naposledy navrhla placení na vysokých školách Karlova univerzita. Ve své reformě požaduje větší finanční jistoty pro školy. Místo školného univerzita navrhla zápisné asi 5000 korun za rok studia.

Kopicová v rozhovoru pro dnešní LN uvedla, že se chce zasadit také o to, aby pokračovala příprava reformy vysokého školství. „Byla bych moc ráda, kdyby se nám podařilo připravit systém půjček pro studenty, jak nejlépe jsme schopni,“ prohlásila.

Vydáno pod