O obsahu spisu Krakatice chce promluvit další bývalý policista

Praha - Bývalý policista Oldřich Kopp požádal ministra vnitra o zbavení mlčenlivosti, aby mohl promluvit o obsahu spisu Krakatice, který mapuje kontakty kontroverzního podnikatele Františka Mrázka na politiky. Žádost o zbavení mlčenlivosti má k dispozici dnešní Mladá fronta Dnes, která o celé věci informuje. Na začátku dubna už vyhověli poslanci žádosti Koppova kolegy Karla Tichého, který také požádal o svolení o spisu promluvit.

„Vzhledem k tomu, že jsem byl pošpiněn, chci veřejně vysvětlit, proč, za jakých okolností a v čí prospěch k tomu došlo,“ uvedl Kopp v žádosti. „Byl jsem veřejně označen za hlavního informátora Františka Mrázka a Stanislava Grosse. Byl jsem označen za jednoho ze tří největších zločinců v policii majícího na svědomí vraždy, únosy a vydírání. Přestože nejvyšší vedení policie a ministerstva vnitra vědělo, co proti nám organizovaný zločin chystá, nic neudělalo,“ tvrdí bývalý policista.

Krakatice vznikla v týmu, jehož součástí byl i bývalý policista Kopp  

Kopp a jeho kolegové byli součástí speciálního operativního týmu, který pod vedením Karla Tichého od poloviny 90. let vyšetřoval aktivity podnikatele Mrázka. Právě v tomto týmu vznikl spis Krakatice, v němž se objevují například jména exministra vnitra Ivana Langra nebo poslance Vlastimila Tlustého. Ze spisu se ztratilo asi 1600 stran, některé jeho části zveřejnila Mladá fronta Dnes. Policie dodnes nezjistila, kdo informace ze spisu vynesl.

Žádost Koppa bude posuzovat nový ministr vnitra Martin Pecina. „Musím vše nechat prověřit. Podívám se na to příští týden,“ řekl Pecina.

František Mrázek
Zdroj: ČT24