Z psychiatrické léčebny utekl sexuální deviant

Kosmonosy (Mladoboleslavsko) - Z Psychiatrické léčebny v Kosmonosech na Mladoboleslavsku utekl sexuální deviant. Policie po něm už vyhlásila celostátní pátrání. Pětadvacetiletý Alexandr Tokár unikl z uzavřeného atria léčebny. Jedná se o jediné místo, kam pacienti se sexuální deviací, kteří jsou nebezpeční a s lékaři nespolupracují, mohou. Přesto utekl dveřmi, které vedou do pracovní terapie. Případy, kdy pacient uteče z psychiatrické léčebny, jsou poměrně časté. Areály je totiž složité zabezpečit.

„Pan Tokár je v léčebně asi tři měsíce. Má uloženou ochrannou sexuologickou léčbu, takže byl umístěn na oddělení ochranných sexuologických léčeb,“ vysvětluje primář léčebny Jiří Bazika.

Je možné, že by se Tokár na útěku mohl dopouštět další trestné činnosti. „Proti osobě bude zahájeno trestní řízení pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí,“ informuje mluvčí policie David Schön.

Tokár je přibližně 177 centimetrů vysoký, střední postavy, má snědou pleť, krátké černé vlasy a hnědé oči. Při odchodu z areálu léčebny byl pravděpodobně oblečen do šedé teplákové soupravy.

Policie žádá o pomoc při pátrání i veřejnost. Lidé mohou jakékoliv informace o uprchlém volat na číslo 974 877 330, na linku 158 nebo na jakýkoli útvar Policie ČR.

„Psychiatrické léčebny nejsou vězení“

Jen z léčebny v Kosmonosech za posledních pět let uprchli čtyři sexuální devianti. V roce 2005 jeden z nich na útěku znásilnil dvacetiletou ženu. Zabránit ale pacientům v úniku je složité. „Psychiatrické léčebny nejsou vězení. Zabezpečení je na úrovni toho, že se tu mají lidé léčit,“ říká k tomu primář Bazika.

Tento problém by měl řešit od začátku letošního roku zákon o detenčních ústavech, které pracují podobně jako věznice a zajišťují ostrahu a ochranu před útěkem. O umístění sexuálních deviantů do detenčních ústavů rozhoduje soud.

Na žádost lékařů je možné tam ale zařadit také pacienty, kteří za násilné delikty už byli odsouzeni. „Trestní zákoník to umožňuje, a to v případě, že se jiné opatření jeví jako neúčelné. Jinými slovy, nemusí se znovu otevírat případ,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková.

Pokud se policii podaří uprchlíka najít, vrátí se do psychiatrické léčebny. Její vedení nyní uvažuje o tom, že Alexandra Tokára navrhne k zařazení do detenčního ústavu.

Atrium léčebny
Zdroj: ČT24