Soud zakázal mladoboleslavské lékárně slevové kupony

Praha - Městský soud v Praze zakázal Středočeskému kraji, aby v mladoboleslavské lékárně hradil zdravotnické poplatky formou slevových kuponů. Server Aktuálně.cz původně informoval, že zákaz platí pro všechna krajská zařízení, mluvčí soudu Petr Kulawiak ale upřesnil, že jde jen o jednu lékárnu. Kupony zavedl kraj poté, co mu v dubnu soud zakázal, aby lidem vracel poplatky prostřednictvím darovacích smluv. Mluvčí kraje nechtěla rozhodnutí soudu komentovat, protože ho vedení kraje zatím oficiálně nemá k dispozici.

Žalobu na kraj podal řetězec soukromých lékáren. „Soud vyhověl naší žádosti o vydání předběžného opatření v tom smyslu, že kraj nesmí slevové kupóny lékárnám dotovat,“ řekl právní zástupce žalobců Vratislav Kusák. Žalobce také žádal, aby soud všem lékárnám přímo nařídil poplatky vybírat. „Tady nám soud ale nevyhověl s tím, že by to bylo zbytečné, protože to výslovně stanovuje zákon,“ uvedl Kusák.   

Hejtman David Rath (ČSSD) již dříve prohlásil, že soud nemocnicím zakázat poskytování slev nemůže. Jsou totiž akciovými společnostmi, které podle něj mohou slevy nabízet podobně jako například Tesco nebo síť soukromých lékáren Dr. Max. Soukromí lékárníci ale míní, že jde o nedovolenou veřejnou podporu, protože kraj provoz nemocnic dotuje z veřejných peněz. 

Představenstvo Grémia majitelů lékáren ve středu vyzvalo své členy, aby kvůli poskytování třicetikorunových slev v krajských lékárnách podávali proti středočeským nemocnicím individuální žaloby. Podle grémia jde o nekalé soutěžní jednání. Podání prvních žalob se očekává příští týden, grémium bude svým členům v této věci poskytovat právní poradenství.   

V boji proti proplácení poplatků krajskými lékárnami měli zatím úspěch majitelé lékáren v Moravskoslezském kraji. Krajský soud v Ostravě přijal jejich návrhy na předběžné opatření, na jehož základě nesmějí lékárny v krajských nemocnicích v Opavě a Novém Jičíně hradit za pacienty regulační poplatky. Kraj rozhodnutí soudu respektuje a poplatky v těchto lékárnách nehradí. Některá krajská zdravotnická zařízení už dostala od Všeobecné zdravotní pojišťovny za proplácení poplatků za pacienty i pokuty.