Radovan Krejčíř je o krok blíž k vydání do Česka

Praha - Úterní pravomocný rozsudek za únos zvýšil šance, že bude podnikatel Radovan Krejčíř vydán zpátky do Česka. Úřady v Jižní Africe, kde se Krejčíř usadil, ho totiž mohou za násilný trestný čin vydat spíš než za zločiny ekonomické povahy - o Krejčířově žádosti o azyl se přitom bude rozhodovat už brzy. Ministerstvo spravedlnosti, které má žádost o Krejčířovo vydání na starosti, ji chce doplnit o výsledek posledního soudu. V oficiálních vyjádřeních je ale opatrné, prozrazení detailů o dalším postupu by mohlo ohrozit úspěch celé akce.

Vrchní soud poslal v úterý Radovana Krejčíře na sedm let do vězení za únos jeho obchodního partnera Jakuba Konečného z roku 2002. „Jde o násilnou trestnou činnost a pravomocný rozsudek, další v řadě, tak je to zcela jistě krok vpřed,“ uvedla mluvčí Vrchního státního zatupitelství Irena Válová.

Konečného podle prvoinstančního verdiktu unesl 19. dubna 2002 na Krejčířův pokyn kosovský Albánec Jetullah Mjekiqi s dvěma nezjištěnými muži. Mjekiqi, jehož skutky řeší jiný soud, s pistolí v ruce muže údajně donutil nastoupit do auta a odvezl jej do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady. Zde ho prý drželi do druhého dne.

Pak podnikatele podle spisu převezli do pronajaté kanceláře ve Všenorech, kde za přítomnosti Krejčíře podepsal bianco směnky, prázdné papíry a nevyplněné daňové doklady. Krejčíř je podle prvoinstančního rozsudku hodlal využít jako doklad o zaplacení nemovitostí v Dobřichovicích a Černošicích. Objekty v hodnotě více než 35 milionů korun patřily podnikatelově firmě. Odpoledne pak byl prý muž propuštěn.

Krejčíř se s českými detektivy setká už příští týden

Tento rozsudek je přitom už třetím pravomocným trestem, který Krejčíř v Česku dostal. Už dřív byl odsouzen k dvouleté podmínce za krácení cla a k šesti a půl rokům vězení za podvod.

Čeští policisté se s Krejčířem potkají už koncem příštího týdne. Do Johannesburgu se za ním vydají vyšetřovatelé Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kteří ho budou vyslýchat jako svědka v jiném případu - dodnes nevyjasněného únosu Krejčířova otce Lamberta. „Skutečně, na konci příštího týdne odlétají dva naši detektivové do Jihoafrické republiky, letí tam provést zcela standardní úkon v rámci mezinárodní právní pomoci, a to výslech osoby v postavení svědka,“ vysvětluje mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce, od 21. dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice. Soud v Johannesburgu loni 1. února rozhodl, že Krejčíř nemá být vydán k trestnímu stíhání do Česka. Verdikt je nepravomocný.