Soud potvrdil trest konkurzní správkyni brněnské Zbrojovky

Brno - Brněnský krajský soud dnes potvrdil trest tří let a čtyř měsíců vězení pro bývalou konkurzní správkyni Zbrojovky Brno Ilonu Strmiskovou. Dostala jej loni v prosinci u brněnského městského soudu za zpronevěru a krácení daně, jichž se dopustila při správě zbrojařského podniku. Strmisková tvrdí, že je nevinná. Odvolací soud jí ale neuvěřil.

Krajský soud dnes nepatrně upravil rozsudek městského soudu. Potvrdil, že Strmisková musí uhradit dvoumilionovou škodu, kterou způsobila. Nemá ji ale zaplatit na účet konkurzního správce firmy, ale na účet Zbrojovky Brno. Odsouzená může proti dnešnímu rozhodnutí podat ještě dovolání k Nejvyššímu soudu. Nezamezí to ale už tomu, aby po čtyřech letech soudních pří nastoupila výkon trestu.

Strmisková Zbrojovku podle soudu připravila v roce 2003 o dva miliony korun tím, že tyto peníze odčerpala z účtu firmy. Někdejší konkurzní správkyně se hájí tím, že to byly její peníze, které firmě s velkými finančními problémy pouze zapůjčila. Nenašly se žádné dokumenty potvrzující obhajobu Strmiskové.

Potrestána byla i za daňový únik 367 000 korun. O tyto peníze v letech 2003 až 2004 připravila ve prospěch Zbrojovky Brno stát tím, že do účetnictví společnosti nezahrnula položky, které v ní při výpočtu daně musí být.

Vydáno pod