Soud řešil hajlování na narozeninové oslavě

Teplice - Před teplickým soudem dnes stanuli Jan Dufek a Petr Nikoluk. Státní zástupce je viní z toho, že se před několika lety nechali natočit na video, jak svlečení do půli těla hajlují na narozeninové oslavě v jednom z barů v Duchcově. Na záběrech hajluje ještě jeden muž, policie ale zatím jeho totožnost nezjistila. Na oslavě byla vyvěšená i nacistická vlajka s hákovým křížem. Oba obžalovaní dnes před soudem odmítli vypovídat. V přípravném řízení ale uvedli, že byli opilí a na nic si nepamatují. Soudce ještě musí vyslechnout soudní znalce, případ proto odročil na 26. května. Za propagaci fašismu hrozí mužům až pětileté vězení.

Obžaloba se opírá o fotografie a především záběry z webových stránek Antifa.cz. Oba obžalovaní dnes u soudu přiznali, že na videozáznamu jsou. Na většinu otázek ale odmítli odpovídat. Na několik let starém videozáznamu hajlují a pokřikují nacistické pozdravy. Na fotografiích navíc pózují s vojenskými zbraněmi pod vlajkou německé říše. Obhájce Nikoluka celou obžalobu odmítl, mimo jiné proto, že záběry pochází ze stránky Antify, kterou označil za extremistickou organizaci. 

Dufek navíc čelí obžalobě i z nedovoleného ozbrojování za to, že svému známému prodal starý vojenský samopal. K tomu dnes uvedl, že je sběratelem vojenského materiálu. Podle čtené výpovědi svědka, kterému funkční samopal prodal, mu ale nabízel zbraní více. Dufek to dnes označil za výmysl. Obžalován je i z podvodu, protože neoprávněně pobíral sociální dávky. V Česku je navíc stíhán za ublížení na zdraví. Podobně stíhán je kvůli těžké újmě na zdraví v jiném případu i Nikoluk.

Dufek sympatie s neonacistickými organizacemi odmítá, obvinění z propagace nacismu ale čelil už na Slovensku. Je navíc zachycen na akcích autonomních nacionalistů i národního odporu a na těle má několik obrazců. Jeden podle obžaloby připomíná Adolfa Hitlera a druhý říšskou orlici se svastikou. Dufek dnes u soudu tvrdil, že jde o vojáka wermachtu, letícího orla a ostatní tetování označil za symboly Vikingů.

Lidé, kteří tehdy na oslavě byli, většinou u soudu vypověděli, že se znají s obžalovanými, případně předvolanými svědky, ale s ostatními lidmi z videozáznamu nikoli. Nikdo si prý nevzpomíná, kdo do baru přinesl nacistickou vlajku.

Vydáno pod