Požár Průmyslového paláce způsobil elektrický vařič

Praha - Příčinou požáru levého křídla Průmyslového paláce na pražském Výstavišti byl elektrický dvouvařič, který byl zapojený do zásuvky na noční proud a vzplály na něm položené papírové ubrousky. Výsledky vyšetřování dnes zveřejnila policie, která úmyslné založení požáru vyloučila a případ odložila. Z vyšetřovací zprávy ale vyplývá, že na místě došlo k mnoha pochybením, která budou nyní řešit hasiči ve správních řízeních. Někteří vystavovatelé ale považují závěry vyšetřování za pochybné a požadují zřízení nezávislé vyšetřovací komise. Proti odložení případu budou nyní podávat stížnost. Policie proto nevyloučila, že případ v budoucnu znovu otevře.

Jako ohnisko požáru byl určen stánek, který byl součástí veletrhu zubařské techniky Pragodent. „Muselo dojít k zapnutí vařiče, který způsobil zapálení odložených věcí na plotýnce,“ uvedl policejní vyšetřovatel Ladislav Čadský. Elektrický vařič umístěný v kuchyňce byl připojený na noční proud, podle předpisů ale na něj měly být připojeny pouze ledničky. Hostesky navíc vařič nepoužívaly, a proto na něj pokládaly řadu věcí, například papírové utěrky, čímž porušily požární předpisy. Kdo konkrétně ale předpisy porušil, vyšetřování neprokázalo.

Jak došlo ke spuštění vařiče, je nejasné. Zřejmě to způsobili opraváři nebo brigádníci, kteří se kolem ohniska požáru pohybovali naposledy. Správce objektu už chtěl objekt uzamknout, a proto zhasl světla. Ve spěchu při odchodu tak mohli o vařič omylem zavadit a zapnout ho. V ohnisku požáru bylo navíc nalezeno i stopové množství toluenu. Jeden z vystavovatelů měl blízko vařiče uloženou litrovou lahev s touto látkou, kterou chtěl používat na čištění podlah.

Trest nakonec zřejmě stihne jedině Inchebu, kterou čeká kvůli kontrolám hasičů po požáru správní řízení za porušení předpisů. V případě prokázání jejich nedodržování jí hrozí pokuta až jeden milion korun. Stížnost chtějí podat i některé firmy poškozené při požáru. „Jsou tam pochybení hlavně ze strany Incheby a jejích zaměstnanců, ale i ze strany vystavovatele,“ řekl ČT jeden z poškozených Václav Hodan.

Policisté vyčíslili způsobenou škodu na přibližně 240 milionů korun. Dostavba levého křídla památky by měla vyjít na zhruba miliardu korun. Šlo zřejmě o nejhorší požár v hlavním městě od roku 1974, kdy oheň zachvátil nedaleký Veletržní palác. Podle hasičů se událost řadí k největším požárům v historii České republiky.

Po události se rozhořel spor mezi pražským magistrátem a současným nájemcem Výstaviště, společností Incheba. Týká se především toho, komu má být vyplacena pojistka za shořelé křídlo paláce. Praha se už dříve pokoušela vyplacení pojistky zablokovat, soud ale její žádosti nevyhověl. Město se obává, že Incheba peníze z pojistky nepoužije na opravu památky. Radnice se proto rozhodla, že palác zrekonstruuje sama.