Klaus přivítá na Hradě Declana Ganleyho

Praha - Prezident republiky Václav Klaus dnes přijme na Hradě šéfa euroskeptické strany Libertas Declana Ganleyho. Oba politiky spojuje především rozhodný odpor k lisabonské smlouvě. Irský europoslanec a milionář zastává stejně jako Klaus názor, že jednou zamítnutý dokument je již mrtvý. Setkání bylo původně plánované na úterý, ale bylo o den odloženo. Ganley stál v čele kampaně, která se hlavní měrou podílela na zamítnutí lisabonské smlouvy o fungování rozšířené EU v červnovém irském referendu. Hlasování by se mělo v druhé polovině letošního roku opakovat. V Česku schválil lisabonskou smlouvu parlament, Klaus ale s podpisem otálí.

„Je to vnímáno jako porušení protokolu. Irská vláda to oficiálně nepotvrdila, podle našich zdrojů to tak chápe. Je to pro ni citlivé téma, protože boj o Lisabonskou smlouvu prohrála,“ konstatoval hlavní komentátor pro Lisabonskou smlouvu z The Irish Times Patty Smith.

Prezident Klaus byl tehdy nejprominentnějším z asi 60 hostů, kteří se na večeři pořádané Ganleym setkali. Klaus tehdy oba označil za evropské disidenty. Podle Ganleyho slov je Václav Klaus zkušenější, může ho nazývat, jak chce, avšak společně usilují o to, aby zazněl demokratický hlas, a proto se jako disidenti můžou cítit, když na ně někteří extremisté v Evropské unii útočí.

Unie teď hledá cestu, jak zopakovat irské referendum o Lisabonské smlouvě. Na což se svým případným podpisem čeká i Václav Klaus. A čeká i na rozhodnutí českého Ústavního soudu, na který se kvůli smlouvě hodlá obrátit 17 senátorů ODS. „To, co dělají kolegové, je legitimní právo podle ústavy a já bych byl moc rád, kdyby kolegové nečekali do září, ale aby tu ústavní stížnost podali co nejdříve,“ dodal předseda Senátu Přemysl Sobotka.